Ηράκλειο: 36oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Κινητοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και πορεία προς το υπουργείο υγείας

16.05.2024, 9:24

Η στάση εργασίας πραγματοποιεί απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη

Σε στάση εργασίας (8 π.μ. – 3 μ.μ.) στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια προχωρούν την Πέμπτη (16/05/2024) οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ζητώντας «δωρεάν δημόσια υγεία με ισότιμη πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποιεί απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στην πλατεία Μαβίλη, στις 8.30 π.μ. και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας είναι οι βασικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Κάθε μήνα, προσθέτει, συνταξιοδοτούνται 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται, ενώ 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, «απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες υγείας, αυτές είναι στο 5,5% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. «Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επίσης, τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δισ. ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι πολιτικές που ακολουθούνται ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση. «Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, απέτυχαν αφού γίνονται ελάχιστες, έως καθόλου χειρουργικές επεμβάσεις εκ των οποίων οι περισσότερες εκτός λίστας», ενώ «το Ταμείο Ανάκαμψης που υποτίθεται θα κάλυπτε το κόστος των πρώτων 50.000 χειρουργείων δεν ενεργοποιήθηκε».

Η Ομοσπονδία προτείνει την πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει το 40% των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, να υπάρξει ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων με ανάλογη στελέχωση. Επίσης, αναφέρει ότι «χτύπημα στο Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, καθώς και η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ».

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί: «Αύξηση των μισθών και ωρομισθίου. Όχι στα μπόνους που διχάζουν. Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού. Χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους τους κλάδους. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να φύγουν οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία. Να χρηματοδοτηθεί το σύστημα Υγείας. Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό».

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Κριτσάς 

Ηράκλειο: Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών το Εργατικό Κέντρο 

Ηράκλειο: Νέα κινητοποίηση για την Υγεία και τα νοσοκομεία 

Έτσι έφτιαχναν παλιά τις σκούπες από βρουλιά! (βίντεο)