Ηράκλειο: 30oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Λαϊκές αγορές: Ξεκινάει σήμερα η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

13.05.2024, 7:00

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας μπαίνει στις μικρές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με ανάρτηση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών, από τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα εισέρχεται στις μικρές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο που απασχολούν από 1 έως 10 εργαζόμενους. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει όλους τους αδειούχους πωλητές των λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με την πρακτική εφαρμογή, από τις 13 Μαΐου θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο και να λειτουργεί πλήρως το σύστημα της ψηφιακής κάρτας. Μέσω αυτού, τα ωράρια, οι υπερωρίες, τα ρεπό και οι άδειες θα καταχωρούνται στην “Εργάνη”, λειτουργώντας ως αποδεικτικά στοιχεία για τις τακτικές και έκτακτες αμοιβές των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, στον κλάδο των λαϊκών αγορών, αλλά και σε κάθε άλλου είδους επιχείρηση που οι εργαζόμενοι δεν ξεκινούν ή ολοκληρώνουν την ημερήσια απασχόλησή τους από την έδρα του αδειούχου πωλητήεργοδότη τότε ο μηχανισμός της ψηφιακής κάρτας εργασίας διαφοροποιείται, αφού αυτή εφαρμόζεται μόνο για εργαζόμενους με φυσική παρουσία στην έδρα της επιχείρησης.

Στην περίπτωση λοιπόν κατά την οποία δεν υφίσταται χτύπημα κάρτας κατά την έναρξη, ή/και κατά τη λήξη της απασχόλησης των εργαζομένων στον κλάδο, λόγω της φύσης του αντικειμένου της εργασίας, αφού καθημερινά στήνεται ο πάγκος σε διαφορετικό σημείο, τεκμαίρεται ως ωράριο εργασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα, το δηλωθέν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ημερήσιο ωράριο εργασίας.

Εύλογο είναι, ότι σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας, εφόσον βρεθεί εργαζόμενος απασχολούμενος εκτός του δηλωθέντος ωραρίου εργασίας, χωρίς να έχει προηγηθεί καταχώρηση της εν λόγω απασχόλησης, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις όπως αυτές προβλέπονται στην οικεία νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση ο Επιθεωρητής λαμβάνει υπόψη την ειδικότητα και τους όρους σύμβασης του εργαζόμενου.

Σε περίπτωση προσέλευσης μετά τη δηλωμένη έναρξη του ωραρίου, ή αποχώρησης πριν τη δηλωμένη λήξη του ωραρίου, κρίνεται απαραίτητη η σήμανση της κάρτας (εφόσον η προσέλευση καθώς και η αποχώρηση είναι εντός του προκαθορισμένου ωραρίου). Η ανωτέρω σήμανση κρίνεται απαραίτητη , μεταξύ άλλων και για λόγους ασφάλειας δικαίου του εργαζόμενου (π.χ. εργατικό ατύχημα).

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαϊκές αγορές: Καταγραφή των αδειούχων επαγγελματιών πωλητών στην πλατφόρμα «Ανοικτή Αγορά» 

Από την 1η Μαρτίου POS και ταμειακές σε όλες τις λαϊκές αγορές 

Πότε λήγει η προθεσμία για την εγκατάσταση POS 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα