Ηράκλειο: 28oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ανταρκτική: Γιατί κινδυνεύουν από καρκίνο του δέρματος οι πιγκουίνοι

11.05.2024, 23:36

Οι νεοσσοί, τα μικρά της φώκιας ακόμα και το φυτοπλαγκτόν είναι εκτεθειμένα σε υπεριώδη ακτινοβολία

Το στρώμα του όζοντος είναι μια περιοχή της στρατόσφαιρας της Γης που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου. Η λεγόμενη «τρύπα του όζοντος» είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα μειώνεται σε πάχος με σοβαρές επιπτώσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Παρά την απαγόρευση χρήσης ουσιών – στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ – που καταστρέφουν το στρώμα, η τρύπα εξακολουθεί όχι μόνο να υφίσταται αλλά να παραμένει πάνω από την Ανταρκτική για περισσότερο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με το παρελθόν. Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, αφού τα ζωικά και φυτικά είδη, όπως φώκιες, πιγκουίνοι και φυτοπλαγκτόν που εντοπίζονται στην περιοχή κινδυνεύουν με εγκαύματα, ακόμα και καρκίνο, εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας.

H τρύπα του όζοντος

Μπορεί οι επιστήμονες να εκτιμούν ότι το στρώμα του όζοντος θα ανακάμψει πριν από το τέλος του 21ου αιώνα, ωστόσο αυτό που παρατηρείται πλέον είναι η επιμήκυνση του φαινομένου. Συνήθως η τρύπα του όζοντος ανοίγει γύρω στον Αύγουστο και φτάνει στην κορύφωσή της με τη μεγαλύτερη διάμετρο τον Οκτώβριο πριν κλείσει στα τέλη Νοεμβρίου. Εκείνο το διάστημα η χιονοκάλυψη είναι αρκετή ώστε να προστατευτεί η φύση και ο πάγος στην επιφάνεια της θάλασσας έχει ήδη «θωρακίσει» τα υδρόβια είδη.

Εντούτοις, μελέτη του πανεπιστημίου του Γούλονγκονγκ στην Αυστραλία που δημοσιεύθηκε στο Global Change Biology αποκαλύπτει ότι τα τελευταία χρόνια η τρύπα του όζοντος συνεχίζεται μέχρι και τον Δεκέμβριο, που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, αφήνοντας εκτεθειμένα ζώα και φυτά στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Oι πυρκαγιές 

Αιτία της περαιτέρω απώλειας του στρώματος πιστεύεται ότι είναι η ποσότητα καπνού από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις στην Αυστραλία, οι οποίες προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή.

Η παράταση της περιόδου αυτής συμπίπτει με την αναπαραγωγική περίοδο, καθώς και με το λιώσιμο του χιονιού που αποκαλύπτει τη βλάστηση, επομένως η ακραία έκθεση σε UV-B μπορεί να έρθει σε μια ευάλωτη περίοδο του κύκλου ζωής, επισημαίνει η μελέτη.

πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: