Ηράκλειο: 24oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ο διακεκριμένος ερευνητής Dr. Jean-Luc Starck ψηφίζει… Κρήτη και ΙΤΕ

24.04.2024, 16:51

Βρίσκεται στην Ελλάδα με διαβατήριο τον θεσμό των εδρών «Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας» (ERA Chairs) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Επτά ερευνητές ψήφισαν Ελλάδα δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλους καταξιωμένους ερευνητές. Οι επιστήμονες –πέντε Ελληνες και δύο ξένοι– που συστήνονται και μιλούν στην «Κ» για το έργο που θα αναπτύξουν, έρχονται στην Ελλάδα με διαβατήριο τον θεσμό των εδρών «Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας» (ERA Chairs) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συνεργαστούν με πέντε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας. Κάθε ερευνητής θα λάβει επιχορήγηση περίπου 2,5 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ερευνητικής ομάδας, πλήρως ενσωματωμένης στο ελληνικό ακαδημαϊκό σύστημα.

Ζαν Λικ Σταρκ, Αστροφυσικός

Ο Ζαν Λικ Σταρκ είναι διευθυντής έρευνας και επικεφαλής του εργαστηρίου CosmoStat στο Τμήμα Αστροφυσικής του Κέντρου Ατομικής Ενέργειας (CEA) στο Saclay/Παρίσι.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονεςπαγκοσμίως στον τομέα της Στατιστικής Αστροφυσικής. Εχει λάβει χρηματοδότηση για να αναπτύξει τεχνολογίες για την ανάλυση αστρονομικών δεδομένων στο πλαίσιο διεθνών αστρονομικών αποστολών.

Από το 2011 ηγείται της μεγαλύτερης μονάδας της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου «Ευκλείδης», η οποία αποτελείται από 250 ερευνητές που εργάζονται για τον σχεδιασμό των αλγορίθμων επεξεργασίας των μετρήσεων με απώτερο στόχο τον πιο εκτεταμένο μέχρι σήμερα τρισδιάστατο χάρτη του Σύμπαντος.

Το 2022 τιμήθηκε με το μετάλλιο Tycho Brahe, την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας, για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη νέων μεθόδων αστροστατιστικής και ανοικτών εργαλείων ανάλυσης, τα οποία επέτρεψαν τη βέλτιστη επεξεργασία αστρονομικών δεδομένων, οδηγώντας σε σημαντικές ανακαλύψεις στην εξωγαλαξιακή αστροφυσική και κοσμολογία.

Δηλώνει στην «Κ» λάτρης της Ελλάδας, ιδιαίτερα της Κρήτης, διατηρώντας στενές ερευνητικές συνεργασίες με ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), όπου θα αναπτύξει το ερευνητικό έργο του με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οπως εξηγεί, «θα δημιουργήσουμε στο ΙΤΕ μια διεθνή διεπιστημονική ερευνητική ομάδα αριστείας με στόχο την ανάπτυξη νέων υπολογιστικών μεθόδων επεξεργασίας σήματος, μηχανικής μάθησης και ανάλυσης αστροφυσικών δεδομένων σε συνεργασία με ερευνητές των ινστιτούτων του ιδρύματος.

Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση και διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας υπό την επίβλεψη του κατόχου της έδρας, ο οποίος θα κατευθύνει επίσης την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών μέσα σε ένα βιώσιμο πλαίσιο».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΤΕ: Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου-Στ. Πνευματικού για το 2024

Με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ συναντήθηκε ο Νίκος Κονταράκης 

ΙΤΕ: «Διασφάλιση τροφής: Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ανθρωπότητα»