Ηράκλειο: 21oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Κίνδυνος – θάνατος τα ετοιμόρροπα κτίσματα στο Ηράκλειο

22.10.2023, 19:55

Ελάχιστες οι κατεδαφίσεις – Ο ρόλος του ΤΕΕ/ΤΑΚ και τα εμπόδια

Μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν στο μείζον ζήτημα με τα ετοιμόρροπα κτίσματα στο Ηράκλειο, καθώς οι κατεδαφίσεις ή οι επεμβάσεις – ώστε να γίνει άρση της επικινδυνότητας – προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) το οποίο με βάση και τον θεσμικό του ρόλο, είχε αναλάβει την καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων στο Ηράκλειο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Συνολικά, ελέγχθηκαν 700 περιπτώσεις, όπου για κάθε μία υπήρξε ειδική καρτέλα, με όλες τις παρατηρήσεις των μηχανικών. Περισσότερα από τα μισά κτίσματα κρίθηκε πως χρειάζονταν να κατεδαφιστούν, ή απαιτούνταν εκτεταμένες ή μικρότερες επισκευές.

Η καταγραφή των ετοιμόρροπων και των επικίνδυνων κτισμάτων που έγινε από το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ανέδειξε και το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιώργο Ταβερναράκη, ο οποίος μίλησε στο cretaone.gr, η σχετική εργασία πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και συνολικά καταγράφηκαν και σήμερα μόλις το 20 με 25% των κατεδαφίσεων έχει εκτελεστεί, ενώ σε ένα ποσοστό 40 – 45% έγινε η καθαίρεση/αφαίρεση των επικίνδυνων τμημάτων (μπαλκόνια κλπ) ώστε να γίνει άρση της επικινδυνότητας.

Χαρακτηριστική εικόνα από την περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Εμπόδια και καθυστερήσεις

Το μεγάλο ζήτημα με τη διαχείριση της υπόθεσης είναι το περίπλοκο γραφειοκρατικό σύστημα και η πολυπλοκότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες ενός παλαιού κτίσματος το οποίο έχει εγκαταλειφθεί είναι 2, 3 ή ακόμα και παραπάνω. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες είναι άγνωστοι. Αυτές οι παράμετροι κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την διαδικασία. Βέβαια, ο δήμος μπορεί να παρέμβει και να προχωρήσει σε κατεδάφιση, όμως σε όλες τις περιπτώσεις όπου τα κτίσματα βρίσκονται εντός των τειχών, απαιτείται έγκριση από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ταβερναράκης.

Τα στενά σοκάκια πολλών περιοχών κυρίως στην εντός των τειχών πόλη, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των κτισμάτων, δημιουργούν μείζον ζήτημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.


Χαρακτηριστική εικόνα από την ιστορική συνοικία της Αγίας Τριάδας.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να βγαίνει από την εξίσωση και το γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επισκευές των παλαιών κτισμάτων που έχουν στην κατοχή τους, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

Παλαιό κτίσμα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στο στάδιο της αποκατάστασης.


Σε αρκετές περιπτώσεις, τα επικίνδυνα τμήματα των κτισμάτων έχουν καθαιρεθεί, ενώ οι τοίχοι έχουν ενισχυθεί με τσιμέντο.

Μεγάλο το πρόβλημα στην ανατολική Κρήτη

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, σημείωσε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο εντός του ιστορικού κέντρου και σε συνοικίες όπως η Αγία Τριάδα ή η περιοχή του Λάκκου στο Ηράκλειο. «Υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα με τα κτίρια τα οποία λόγω της παλαιότητας και της εγκατάλειψής τους, τόσο σε περιοχές εκτός των τειχών, όσο και στα χωριά και στους οικισμούς ολόκληρης της ανατολικής πλευράς του νησιού.
Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να υπολογίσουμε πως από την τελευταία αυτοψία και καταγραφή των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτισμάτων που έκαναν οι μηχανικοί μας και τα αρμόδια κλιμάκια, τα χρόνια που έχουν ακολουθήσει έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που είχαμε στο νησί, αλλά και των έντονων βροχοπτώσεων που έχουν σημειωθεί όλο το διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Ταβερναράκης.