Ηράκλειο: 29oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη: Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

20.05.2024, 7:36

Την Κυριακή 26 Μαΐου

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 10.30 την εκδήλωση με τίτλο: «Καινοτομία-Βιώσιμη Ανάπτυξη-Συμπερίληψη στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Έργα ενεργειακής και ψηφιακής αναβάθμισης. Παρουσίαση αποτελεσμάτων».

Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα δύο έργων μεγάλης κλίμακας ενεργειακής και ψηφιακής αναβάθμισης. Με την ολοκλήρωση των δύο αυτών έργων το Μουσείο περνά στη δεύτερη φάση ανακαίνισης των υποδομών του και μετασχηματίζεται ριζικά ψηφιακά.

Συγκεκριμένα, αρχικά θα παρουσιαστεί το έργο «Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού στα κτήρια του Μουσείου Καζαντζάκη» με το οποίο το ίδρυμα προχώρησε στην ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των κτιριακών υποδομών του και σταδιακά μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο πράσινο μουσείο. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υπεύθυνος για την ολοκλήρωση του έργου ήταν ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το έργο «Ο Νίκος Καζαντζάκης αλλιώς: Ψηφιακές Πολιτιστικές διαδρομές εντός και εκτός του ομώνυμου Μουσείου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με το έργο αυτό έγιναν σημαντικότατες εργασίες ως προς την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των Συλλογών του Μουσείου και αναπτύχθηκαν νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές για την ψηφιακή αξιοποίηση και προβολή τους που συμβάλλουν καθοριστικά στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό του.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην ευρύτερη πολιτική του Μουσείου να εκσυγχρονίζει τις υποδομές, τις υπηρεσίες, τις παροχές και τις δράσεις του και να έρχεται πιο κοντά στο κοινό με συμμετοχικές δράσεις και ψηφιακές εφαρμογές αξιοποιώντας τις εφαρμογές των Πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και να διατηρεί και να αναβαθμίζει τα κριτήρια ποιότητας βάσει των οποίων κέρδισε το καλοκαίρι του 2022 την επίσημη αναγνώρισή του από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί πρωτίστως από τα στελέχη, αλλά και από τους συνεργάτες του Μουσείου που εργάστηκαν εντατικά τους περασμένους μήνες για την επιτυχή ολοκλήρωσή των έργων αυτών. Παράλληλα, στην εκδήλωση θα γίνουν προβολές βίντεο και ζωντανή επίδειξη των νέων ψηφιακών εφαρμογών.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και δωρεάν, όπως επίσης και το Σάββατο 18 Μαΐου, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Διαβάστε επίσης:

Το Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου

17 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Διφοβίας

3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Χορού στον Δήμο Χερσονήσου

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 15 αριστουργήματα που όλοι λένε ψέματα ότι έχουν διαβάσει