Ηράκλειο: 25oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Συναγερμός στην Ευρώπη για τα κρούσματα δάγκειου πυρετού

09.04.2024, 0:23

Oι ευνοϊκές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών

Υψηλός πυρετός, συμπτώματα γρίπης αλλά ακόμα και αιμορραγία, αιφνίδια πτώση της αρτηριακής πίεσης και θάνατος… αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού -σε ήπια και σοβαρή μορφή- σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Εκατομμύρια κρούσματα από δάγκειο πυρετό καταγράφονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο με μεγαλύτερη συχνότητα σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, τα δυτικά νησιά του Ειρηνικού, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Τους τελευταίους μήνες στην Κεντρική και Νότια Αμερική, όπως το Περού, την Αργεντινή, τη Γουατεμάλα και τη Βραζιλία έχει σημάνει συναγερμός εξαιτίας του δάγκειου πυρετού κατά την περίοδο αιχμής του ανάμεσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Παράλληλα, ρεκόρ σημείωσαν τα κρούσματα που καταγράφηκαν το 2023 σε Αμερική και Καραϊβική αφού ξεπέρασαν τα 4,5 εκατ. με περισσότερους από 2.000 θανάτους.

Τι προκαλεί την αύξηση των κρουσμάτων 

Μπορεί όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ωστόσο με την άνοδο της θερμοκρασίας σε παγκόσμια κλίμακα και τις συνέπειες αυτού του φαινομένου η προσοχή στρέφεται σε έναν άλλο κρίσιμο τομέα: Την υγεία.

Η κακή υγιεινή, τα κενά στο σύστημα υγείας έχουν συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν πως η υπερθέρμανση, η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας, οι πλημμύρες που συνδέονται με την περιβαλλοντική κρίση εντείνουν τη μετάδοση του ιού, καθώς το συσσωρευμένο νερό και οι βροχοπτώσεις προσελκύουν τα κουνούπια και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό και την ανθεκτικότητα των ασθενειών.

Τι αναφέρει ο ΕΟΠ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στην πρόσφατα δημοσιευμένη εκτίμηση κλιματικού κινδύνου, εστιάζει αυτή τη φορά στην εξάπλωση ασθενειών που μπορεί έως σήμερα να μην απασχολούσαν τις ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο θα μπορούσαν σύντομα να προκαλέσουν «πονοκέφαλο» στις αρμόδιες αρχές.

Ένας εκ των συντακτών της έκθεσης του ΕΟΠ και ερευνητής του Διεθνούς Κέντρου Θεωρητικής Φυσικής της Τεργέστης, Σίριλ Καμινάντε, μίλησε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA για τον πληθυσμό κουνουπιών στην Ευρώπη και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Όπως είπε ο ειδικός, σε Ιταλία, Σλοβενία και Αλβανία υπάρχει ο μεγαλύτερος πληθυσμός του κουνουπιού-τίγρης, το οποίο είναι ενδημικό πια στις περιοχές αυτές από τη δεκαετία του 1990: «Πλέον βρίσκονται εδώ και δεν πρόκειται να φύγουν. Η εποχική δραστηριότητά τους έχει μεγαλύτερη διάρκεια και ο πληθυσμός τους αυξάνεται εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ταξιδεύουν σε τροπικές περιοχές, οδηγούν σε αύξηση της μετάδοσης του δάγκειου ιού και του τσικουνγκούνια».

πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε επίσης: