Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Ιός δυτικού Νείλου – Κρήτη: ‘Ετσι πολεμούν από αέρος τα κουνούπια

04.04.2024, 11:29

Η Κρήτη στις πιο ασφαλείς περιοχές περιοχές πανελλαδικά

Σε εγρήγορση βρίσκονται το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, που επιχειρούν να δημιουργήσουν μια εκτίμηση κινδύνου για τα κουνούπια καθώς το 2023 καταγράφηκαν 153 κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου στη χώρα.

Η Κρήτη είναι πρώτη σε ελέγχους και ψεκασμούς 

Στην Κρήτη ωστόσο η κατάσταση δείχνει να είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το νησί στο χάρτη επικινδυνότητας θα βρίσκεται στην χαμηλότερη κλίμακα. Υπενθυμίζεται πως το ένα και μοναδικό κρούσμα που καταγράφηκε στο Ρέθυμνο το 2017, δείχνει να καθιστά την Κρήτη σε μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές στο χάρτη εκτίμησης κινδύνου.

κουνούπια ψεκασμοί

Τι ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών 

Οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ευνοούν την διεύρυνση όχι μόνο του πληθυσμού τους αλλά αυξάνουν και τον χρόνο που παραμένουν ζωντανά τα κουνούπια. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν την παρατήρηση των κουνουπιών και σε δεύτερο επίπεδο να ληφθούν μέτρα που όμως στην Κρήτη ήδη εφαρμόζονται.

Πέρα από το τριετές πρόγραμμα φέτος η Περιφέρεια ενέταξε στα σημεία ελέγχου και τα κοιμητήρια αφού τα τελευταία χρόνια, όπως έχει φανεί συγκεντρώνουν λόγω των λιμναζόντων νερών κυρίως σε γλάστρες , μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών.

κουνούπια ψεκασμοί

Η συνεχής παρακολούθηση των κουνουπιών και οι ψεκασμοί

Σύμφωνα με τον Αντώνη Παπαδάκη, Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σε αυτό το πλαίσιο τα προγράμματα τριετίας που επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, φαίνεται ότι έχουν αποτελεσματικότητα, τόσο σε επίπεδο παρακολούθησης όσο και σε επίπεδο μέριμνας με ψεκασμούς.

«Το ότι η Κρήτη βρίσκεται πολύ χαμηλά στις μετρήσεις, οφείλεται στην μεγάλη προσπάθεια που συντελείται και με επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς και την παρατήρηση των κουνουπιών ακόμη και τη χειμερινή περίοδο. Το γεγονός ότι δεν έχουν εκδηλωθεί κρούσματα την τελευταία επταετία δεν αποτελεί εν λευκώ υπογραφή για έλλειψη του κινδύνου. Οι αλλαγές στο κλίμα αλλάζουν τα δεδομένα για τα μεταφερόμενα νοσήματα, όπως τον ιό του δυτικού Νείλου, το δάγκειο πυρετό τον ιό Ζήκα ακόμη και πλασμώδιο ελονοσίας » Τονίζει ο κύριος Παπαδάκης.

κουνούπια

Ψεκασμός με drone στον Άγιο Νικόλαο 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης των κουνουπιών εχθές πραγματοποιήθηκε ψεκασμός από αέρος με τη χρήση drone στην περιοχή του Αλμυρού του Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τριετούς Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση Κουνουπιών 2023-2025», που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Έργα για να ξαναγίνει η… ζούγκλα αθλητικός χώρος

Παραλία Καρτερού: Το… καλοκαίρι ήρθε (!) και οι κρητικοί απολαμβάνουν το μπάνιο τους

Τραγωδία στο ΕΛΜΕΠΑ: Σήμερα η κηδεία του αδικοχαμένου Νίκου

Κρήτη: Αισιοδοξία και πρεμιέρα «με το δεξί» για νέο ρεκόρ στον τουρισμό!