Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Κρήτη: Αισιοδοξία και πρεμιέρα «με το δεξί» για νέο ρεκόρ στον τουρισμό!

03.04.2024, 16:02

Αισιοδοξία για τη νέα σεζόν εκφράζουν οι τουριστικοί φορείς του νησιού

5% παραπάνω τουριστικό κόσμο σε σχέση με πέρυσι αναμένουν τουριστικοί φορείς της Κρήτης οι οποίοι μίλησαν αποκλειστικά στο  Cretaone.gr. Όπως ανέφεραν, μέχρι στιγμής τα σημάδια είναι θετικά, ενώ η φετινή τουριστική χρονιά θα έχει και το…ρωσικό στοιχείο που αναμένεται να φθάσει μέσω Τουρκίας. Μετά τις 15 Ιουνίου, αναμένεται να καταφθάνει ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών, ενώ τα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν όλα εντός Απριλίου.

Τέλος, τη φετινή τουριστική χρονιά, όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να μπουν μεταβλητές που δεν είχαν μπει ξανά στο τραπέζι όπως: η βιωσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντας, η παράταση της τουριστικής χρονιάς και η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

Ειδικότερα, η τουριστική χρονιά ξεκίνησε. Βρισκόμαστε στις αρχές Απριλίου με τις πρώτες αφίξεις τουριστών να είναι γεγονός. Όπως συμβαίνει σε κάθε τουριστική χρονιά, ο Μάρτιος είναι αναιμικός, ενώ από τις 15  Απριλίου και έπειτα αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί ο μεγαλύτερος όγκος των ξενοδοχείων. Στο πλαίσιο αυτό, το Cretaone.gr επικοινώνησε με τουριστικούς φορείς σε μια προσπαθεί να αποτυπώσει το τουριστικό κλίμα της φετινής περιόδου όπως θα κυμανθεί.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων στο ν. Ρεθύμνης, κ. Μάνος Τσακαλάκης υποστήριξε πως το μήνα Μάρτιο που θεωρείται ο μήνας εκκίνησης της τουριστικής χρονιάς (τελευταία εβδομάδα) ήρθαν 15 charters στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε: «15 charters ήρθαν μέχρι και τις 31 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των πελατών είναι μικρός. Ο αριθμός των ξενοδοχείων που έχει ανοίξει είναι μικρός τόσο στο ν. Ηρακλείου όσο και στο ν. Ρεθύμνης. Ο μεγάλος όγκος ξενοδοχείων θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από τις 15 Απριλίου και μετά. Εμείς αναμένουμε από τις 15 Απριλίου και έπειτα. Αυτή είναι η ημερομηνία όπου οι τουριστικοί πράκτορες θα αρχίζουν να βάζουν κόσμο τουριστών. Όχι πιο μπροστά».

Ο κ. Τσακαλάκης είπε πως σε επίπεδο Κρήτης αναμένεται αύξηση του αριθμού των επισκεπτών μέχρι και 5% σε σχέση με πέρυσι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Περιμένουμε αύξηση σε αριθμό επισκεπτών μέχρι και 5% πάνω σε σχέση με πέρυσι στην Κρήτη. Τους θερινούς μήνες, είμαστε γεμάτοι. Δεν ξέρω βέβαια λόγω κλιματικής αλλαγής εάν θα συνεχιστεί καθώς πολλοί τουριστικοί πράκτορες θέλουν να ξεκινούν πιο νωρίς και να τελειώνουν πιο αργά. Και να σταματάμε έστω και για λίγο την περίοδο του καλοκαιριού. Δε ξέρω σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει».

Ο κ. Τσακαλάκης έθεσε και το ζήτημα της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας: «Η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο στην τουριστική αγορά. Έχουμε ως Κρήτη να αντιμετωπίσουμε το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Πολύ γρήγορα, τα αποτελέσματα στο απώτερο μέλλον θα είναι καταστροφικά. Δεν είναι δύσκολο οι 45 βαθμοί κελσίου που κτυπάμε το καλοκαίρι για λίγες ημέρες να ανέβουν στους 50. Ορισμένοι μιλούν για ερημοποίηση της Κρήτης. Εμείς εξακολουθούμε ως νησί να εξαρτιόμαστε από τον τουρισμό. Ο τουρισμός απαιτεί και γεωργία για να παράγεις προϊόντα τα οποία θα καταναλώνουν οι τουρίστες. Όλα αυτά απαιτούν ισορροπία της φύσεως. Παραπάνω τουρίστες την υψηλή περίοδο δε μπορούμε να φιλοξενήσουμε. Και αυτό είναι ένα ζήτημα υποδομών εάν αναλογιστούμε πως τα αεροδρόμια της Κρήτης έχουν εξαντλήσει προ καιρού τη φέρουσα ικανότητά τους. Ούτε οι δρόμοι είναι ικανοποιητικοί ούτε οι δήμοι μπορούν να απορροφήσουν στερεά και υγρά απόβλητα. Χέρια δεν υπάρχουν. Tα προβλήματα είναι αρκετά. Και θα πρέπει να δούμε σοβαρά το ζήτημα της βιωσιμότητας. Κανένας δεν το έχει αγγίξει. Οι πελάτες παλαιότερα επέλεγαν τον προορισμό μόνο με οικονομικά κριτήρια. Σήμερα τον διαλέγουν με κριτήριο τη βιωσιμότητα. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας και θα πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να πείσουμε τον κόσμο μέσα από τις δικές μας ενέργειες να μας επισκεφθεί».

Το στοίχημα για τη νέα σεζόν

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Κώστας Κουρκουνάκης μιλώντας αποκλειστικά στο cretaone.gr υποστήριξε πως μετά τις 15 Ιουνίου θα έρθει ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών, ενώ σημείωσε πως  υπάρχουν δύο μείζονα διακυβεύματα γύρω από το τουριστικό προϊόν της Κρήτης: αφενός να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών και επισκεπτριών από τις παραδοσιακές χώρες (π.χ. Γερμανία, Αγγλία)  και αφετέρου να υπάρξει παράταση της τουριστικής χρονιάς.

«Η φετινή τουριστική χρονιά φαίνεται πως θα πάει καλά. Το Μάρτιο άνοιξαν 3- 5 ξενοδοχεία. Από τις 20 Απριλίου και έπειτα, φαίνεται πως η ροή των κρατήσεων θα είναι καλή. Πέρυσι δεν πιάσαμε το 2019 σε αριθμό επισκεπτών. Όπως είναι οι ροές τώρα με τον αριθμό των κρατήσεων, θεωρώ πως θα πιάσουμε φέτος τον αριθμό των επισκεπτών που είχαμε το 2019. Όσον αφορά τα κέρδη, θα κάνουμε ένα συνολικό απολογισμό στο τέλος» ανέφερε ο κ. Κουρκουνάκης, ενώ υπογράμμισε: «Μετά τις 15 Ιουνίου, θα έχουμε το μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών. Το ζήτημα είναι να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών από τις παραδοσιακές χώρες που μας επισκέπτονται και να υπάρξει παράταση της τουριστικής χρονιάς, δηλαδή εκκίνηση τον Μάρτιο και να ολοκληρωθεί (η τουριστική χρονιά) το Νοέμβριο».

Το ταμείο… θα γίνει το Νοέμβριο

Αισθητά αισιόδοξος εμφανίστηκε στο cretaone.gr  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης ο οποίος έκανε σαφές πως η σεζόν αναμένεται ιδιαιτέρως δυναμική, ενώ εκτίμησε και ο ίσιος πως φέτος ενδέχεται να είμαστε σε αριθμό επισκεπτών 4-5% πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Πελεκανάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως θα έχουμε και μερικές χιλιάδες Ρώσους οι οποίοι θα καταφθάσουν στη χώρα μας μέσω Tουρκίας.

Ο κ. Πελεκανάκης ανέφερε: «Θα είναι πάρα πολύ καλή η φετινή τουριστική χρονιά. Μέχρι τέλος του μήνα, θα έχουν ξεκινήσει όλα τα ξενοδοχεία. Θεωρώ πως στο τέλος θα κάνουμε ένα δυνατό απολογισμό. 4-5% πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι υπολογίζω πως θα κινηθεί ο τουριστικός κόσμος. Το Νοέμβριο θα γίνει απολογισμός των κερδών».

Όσον αφορά τη Ρωσία, είπε: «Με πλάγιο τρόπο, θα έρθουν οι Ρώσοι. Εννοώ πως ο κόσμος της Ρωσίας θα έρθει μέσω Τουρκίας, ενώ ο κόσμος της Ουκρανίας θα έρθει μέσω Μολδαβίας. Δεν περιμένουμε τους 500.000  Ρώσους που είδαμε την περίοδο πριν την κρίση, αλλά αναμένουμε 10-20.000 Ρώσους στην Κρήτη. Γερμανία, Μ. Βρετανία και Γαλλία θα είναι οι χώρες που θα μας στηρίξουν και φέτος όπως και κάθε χρονιά».

«Μας λείπει η αγορά της Ρωσίας. Είχε κάνει στο παρελθόν τη διαφορά και αρκετοί Ρώσοι μας προτιμούσαν» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσακαλάκης.

Διαβάστε επίσης:

Ζούγκλα ο αθλητικός… παράδεισος του Αυγενάκη

Ηράκλειο: Σκουπιδότοπος δίπλα από το Παγκρήτιο Στάδιο

Ηράκλειο: Έτσι… ξεφορτώθηκαν τον παλιό καναπέ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *