Ηράκλειο: 13oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

11 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα κοριτσιού

11.10.2023, 7:50

Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην κοινωνία

Στις 17 Νοεμβρίου 2011, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα (A/RES/66/170) ορίζει την 11η Οκτωβρίου ως την πρώτη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (International Day of Girl Child), επιλέγοντας ως θέμα της ημέρας τον τερματισμό των παιδικών γάμων.

Ο παιδικός γάμος, που ορίζεται ως επίσημος γάμος ή άτυπη ένωση πριν από την ηλικία των 18 ετών, είναι μια πραγματικότητα τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια. Ωστόσο, τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα περισσότερο. Παγκοσμίως, σχεδόν ένα στα τρία κορίτσια παντρεύεται πριν από την ηλικία των 18 ετών και ένα στα επτά παντρεύεται πριν από την ηλικία των 15 ετών. Υπολογίζεται ότι 10 εκατομμύρια γάμοι παιδιών συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Γενικότερα, ο παιδικός γάμος είναι μια θεμελιώδης παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού. Αυτοί οι γάμοι αρνούνται σε ένα κορίτσι την παιδική του ηλικία, διαταράσσουν την εκπαίδευσή του, περιορίζουν τις ευκαιρίες του, αυξάνουν τον κίνδυνο βίας και κακοποίησης και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 1 στις 3 γυναίκες ,παγκοσμίως, έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα δείχνουν ότι από το ξέσπασμα του COVID-19, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η έκταση του ζητήματος ποικίλλει ανάλογα τη χώρα και την περιοχή. Ωστόσο, τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στη Δυτική Αφρική, τη Νότια Ασία, τη Βόρεια Αφρική/Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Δεδομένου του πληθυσμού της νότιας Ασίας και των ποσοστών πρόωρων γάμων, περίπου τα μισά κορίτσια σε πρώιμους γάμους ζουν εκεί.