Ηράκλειο: 30oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ’23: F-16 από τη Σούδα σε σενάριο RENEGADE (Βίντεο – Φωτογραφίες)

03.10.2023, 11:43

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 και στο πλαίσιο της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», εξετάστηκε το επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE). Ένα αεροσκάφος δηλαδή που δεν τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, ούτε το Σχέδιο Πτήσης του, και οι ενέργειές του τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Χώρας.

Σκοπός του επεισοδίου ήταν αφενός η εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση Α/Φ σε κατάσταση «RENEGADE», αφετέρου η εκπαίδευση επί των διαδικασιών Διοίκησης και Ελέγχου (C2) κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Το σχέδιο εκτελέστηκε παρουσία των Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη. Επίσης, η εφαρμογή του σχεδίου έγινε παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχου Φραγκίσκου Λελούδα ΠΝ και του Υπαρχηγού ΓΕΑ Υποπτέραρχου (Ι) Αντώνιου Πανίδη ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Αεροσκάφος F-16 συνοδεύει το μεταγωγικό C-27 Spartan το οποίο είχε το ρόλο της “εναέριας απειλής”.

Το σενάριο της εναέριας απειλής

Το Α/Φ «RENEGADE» προσομοίωνε μεταφορικό αεροσκάφος C-27J της ΠΑ, το οποίο απογειώθηκε από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας (112 ΠΜ). Σύμφωνα με το σενάριο του επεισοδίου, δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας (απώλεια επικοινωνίας), διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (Identification Friend or Foe IFF) και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης. Ακολούθησε η άμεση ενημέρωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ όπως προβλέπεται από τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και το Α/Φ χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο «RENEGADE».

Δόθηκε εντολή απογείωσης σε δύο αεροσκάφη επιφυλακής F-16 Viper από την Κρήτη και συγκεκριμένα από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας. Παράλληλα, το ίχνος του Α/Φ «RENEGADE» παρακολουθείτο από το 2ο ΑΚΕ της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Τα μαχητικά Α/Φ αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το Α/Φ «RENEGADE». Το αεροσκάφος αυτό, ακολουθώντας τα οπτικά σήματά τους κινήθηκε για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, που του υποδείχθηκε για προσγείωση.

Διαβάστε ακόμα: Πολεμική Αεροπορία: Πλήρως επιχειρησιακή η 332 Μοίρα με τα Rafale F3R