Ηράκλειο: 36oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

24 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Γυναικών στην Διπλωματία

24.06.2024, 7:24

Καθιερώθηκε από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ

H Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 24η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες στη Διπλωματία («International Day of Women in Diplomacy»), με απόφαση που υιοθετήθηκε από σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ (191 από 193), συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, κατά τη συνεδρίαση της 20ής Ιουνίου 2022.

Με την απόφαση αναγνωρίζεται ότι η ενεργός συμμετοχή των γυναικών, επί ίσοις όροις με τους άνδρες, σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουσιαστικής έμφυλης ισότητας, βιώσιμης ανάπτυξης, ειρήνης και δημοκρατίας.

Επιπλέον, καλούνται όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να εορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες στη Διπλωματία (24 Ιουνίου) κάθε χρόνο, και μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, με σκοπό την προώθηση της ισόρροπης κατά φύλο συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα της διπλωματίας.

Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη προτεραιότητα στην έμφυλη ισότητα και συνεχίζει να αναλαμβάνει και να στηρίζει ενεργά πρωτοβουλίες για την περαιτέρω προώθησή της, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία σημειώνεται ότι το 37% του διπλωματικού προσωπικού της Ελλάδας απαρτίζεται από γυναίκες.

Μάλιστα, σε επίπεδο θέσεων υψηλής ευθύνης στην Κεντρική Υπηρεσία, οι γυναίκες διπλωμάτες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 49%, ενώ σε επίπεδο μεσαίων στελεχών, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 42%. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι το 32% των επικεφαλής και το 33% των μεσαίων στελεχών στις Διπλωματικές Αποστολές και τις Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι γυναίκες διπλωμάτες.

Πηγή: sansimera.gr

Διαβάστε επίσης:

Καλοκαίρι συντροφιά με αγαπημένους καλλιτέχνες

Η λέσχη βιβλίου της βασίλισσας Καμίλα προτείνει για ανάγνωση το «Pachinko»

Το ντεμπούτο της σε βρετανική σειρά έκανε η Μαλάλα Γιουσαφζάι


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα