Ηράκλειο: 31oC

25 Μαρτίου: Τι να προσέξετε στην αγορά μπακαλιάρου

21.03.2024, 16:28

Οδηγίες στους καταναλωτές  δίνει η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος

Τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος.

Όπως υπογραμμίζει η ένωση «όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος). Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων».

Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:

  1. Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
  2. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
  3. Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  4. Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
  5. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Δήμος Πλατανιά: Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της 25ης Μαρτίου

Δήμος Χανίων: Πως θα εορταστεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου

ΠΕ Ηρακλείου: Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

πριν από 6 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Κόβουν την…ανάσα οι εικόνες από τους εναερίτες στα βράχια! – Ξεκινά καθαρισμός στο Κουρταλιώτικο φαράγγι (βιντεο, φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Κόσμος

Γάζα: «Οι χώρες που θα στείλουν δυνάμεις ασφαλείας θα αρνηθούν να επιβάλουν την ειρήνη» δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Πολιτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κρήτη

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Ρέθυμνο: Ταράτσα πλάκωσε εργάτη στον Μυλοπόταμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορουμένων – 11 μέχρι στιγμής στη φυλακή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ηράκλειο

28 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και μεταμοσχεύσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Δολοφονία στην Κίσσαμο: Από το ένα μέτρο εκτέλεσε το «αίμα» του ο 23χρονος – Τον πυροβόλησε 2 φορές χωρίς να πει κουβέντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Απατεώνας παρίστανε υπάλληλο υγειονομικού και ζητούσε χρήματα από τους επιχειρηματίες για να μην κόψει πρόστιμα – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Πολιτική

Ο Κώστας Καραμανλής, απέτισε φόρο τιμής στα μνημεία των Ελλήνων πεσόντων στη Βόρεια Ύπειρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Κρήτη

Μία ακόμη τραγωδία στη θάλασσα: Τελευταίο μπάνιο για 50χρονη στην Ιεράπετρα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →