Ηράκλειο: 27oC

5 λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε μπεσαμέλ

19.10.2024, 16:36

Αν και η παρασκευή της είναι σχετικά εύκολη, η σπιτική μπεσαμέλ και τα μυστικά της επιτυχίας της είναι το μεγάλο ζητούμενο

Η μπεσαμέλ χρησιμοποιείται σε έναν μεγάλο αριθμό πιάτων, τα οποία συνήθως μπαίνουν στο φούρνο, όχι όμως απαραίτητα. Η κρεμώδης υφή της ταιριάζει υπέροχα με μουσακά, παστίτσιο, μελιτζάνες παπουτσάκια και πολλές άλλες συνταγές όπως οι κρέπες ή ορισμένες τυρόπιτες αλλά σερβίρεται επίσης και με λαχανικά, αυγά και πουλερικά.

Αν και η παρασκευή της είναι σχετικά εύκολη, η σπιτική μπεσαμέλ και τα μυστικά της επιτυχίας της είναι το μεγάλο ζητούμενο για να έχουμε το πιο νόστιμο και πιο βελούδινο αποτέλεσμα.

Λάθος αναλογίες

Συχνά στις συνταγές μας βάζουμε τα υλικά με το μάτι όμως αυτή η πρακτική δεν λειτουργεί καλά στη μπεσαμέλ. Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ακολουθούμε τη βασική συνταγή για Μπεσαμέλ.

Ετοιμάζουμε λάθος το roux

Roux είναι η βάση της μπεσαμέλ και η παρασκευή της έχει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους χρόνους μαγειρέματος, καθώς θα καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο με το μάτι. Αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το roux (ρου) και πώς να το πετύχουμε διαβάζουμε όλα τα σχετικά tips.

Χρησιμοποιούμε κρύο γάλα

Μπορούμε να παρασκευάσουμε μπεσαμέλ με κρύο γάλα, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί. Ζεσταίνουμε το γάλα μας για ένα με δύο λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων.

Προσθέτουμε όλο το γάλα μαζί

Η προσθήκη όλου του γάλακτος με τη μια θα έχει σαν αποτέλεσμα να σβολιάσει το μίγμα μας, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούμε κρύο γάλα. Προσθέτουμε περίπου το ένα τέταρτο του ζεστού γάλακτος και ανακατεύουμε δυνατά ώστε να διαλυθούν τυχόν σβώλοι πριν προσθέσουμε αργά το υπόλοιπο γάλα.

Δεν μαγειρεύουμε όσο και όπως πρέπει

Η μπεσαμέλ απαιτεί περισσότερα από ένα απλό ψήσιμο και λίγο σταθερό χτύπημα πριν φτάσει στη σωστή υφή. Γενικά είναι καλύτερα το ψήσιμο να γίνεται πολύ αργά γιατί με τη θερμότητα τα μόρια του αλευριού σκληραίνουν και δεν αναμιγνύονται εύκολα με το υγρό με αποτέλεσμα να μη δένει σωστά η σάλτσα.

olivemagazine.gr

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 150 προσλήψεις στην Πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κόσμος

Θανατηφόρο τροχαίο στη Ρουμανία: Φορτηγό δίπλωσε και συνέθλιψε αυτοκίνητο – Δύο νεκροί (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Συνεχίζεται η έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης, 1925-2025» & η εικονική περιήγηση στην Πύλη Sabbionara

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Style

Ο Νοέμβριος φέρνει έρωτες και τύχη σε αυτά τα 4 ζώδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Εντυπωσιακή επιχειρησιακή εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο – Φρεγάτες, υποβρύχια και ιπτάμενα μέσα σε πλήρη δράση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε μεθυσμένος, παρέσυρε πεζή και την εγκατάλειψε αιμόφυρτη στο δρόμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Οικονομία

Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής – Τι εξετάζουν οι αρχές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο στην Χαλκίδα: Φορτηγάκι συγκρούστηκε με μηχανή – Δείτε φωτό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού οι επόμενες «Χαρτοδιαδρομές… στο Δήμο μας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Κρήτη

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε στον γκρεμό

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →