Η σιροπιαστή καρυδόπιτα είναι ένα από τα πιο διαχρονικά γιορτινά γλυκά
Οι συνταγές της πολλές, αλλά η μελαχρινή της Νάξου με το αρωματικό κίτρο και το παξιμάδι μένει αξέχαστη.
Η σιροπιαστή καρυδόπιτα είναι ένα από τα πιο διαχρονικά γιορτινά γλυκά
Οι συνταγές της πολλές, αλλά η μελαχρινή της Νάξου με το αρωματικό κίτρο και το παξιμάδι μένει αξέχαστη.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το παξιμάδι, την καρυδόψιχα και το μπέικιν πάουντερ.
Στο μίξερ αφρατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Μόλις το μείγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη βανίλια, το λικέρ, το ξύσμα και το αλάτι και σταματάμε το χτύπημα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα παξιμάδι – καρύδι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Τέλος, αφού ενσωματωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 4-5 δόσεις, αφού η κάθε δόση έχει ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα πριν συνεχίσουμε με την επόμενη.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 38 εκ. ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 175°C στον αέρα για περίπου 50΄.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4΄-5΄ και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγει καυτή η καρυδόπιτα τη σιροπιάζουμε κουταλιά – κουταλιά και την αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για 3 ώρες προτού τη σερβίρουμε.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
Δημοφιλή
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Ένας νεκρός από σύγκρουση ΙΧ με μηχανή
Ιος Chikungunya: Αυτά είναι τα συμπτώματα - Φόβοι για νέα πανδημία
Νέες εξελίξεις με την υπόθεση του αστυνομικού Tiktoker
Επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες τα επόμενα 24ωρα - Η Κρήτη στο «κόκκινο»
Συναγερμός για παγκόσμια επιδημία - Εμφάνιση νέου ιού στην Κίνα
Παλαιό Φάληρο: «Άρρωστη και χτυπημένη» ξανά η μικρή Τζένα, 9 ημέρες πριν το θάνατό της
ΟΠΕΚΕΠΕ - Καλλιόπη Σεμερτζίδου: «Δεν μας έχει ενοχλήσει καμία Αρχή»
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 7 Αυγούστου
Επίδομα 100 ευρώ: Πότε θα μπει στα βιβλιάρια