Από τον Στέλιο Παρλιάρο
Tα αγαπημένα καλτσούνια από την Κρήτη, γνωστά και ως λυχναράκια, έχουν λεπτή και τραγανή ζύμη και αφράτη, τυρένια γέμιση. Η πασπαλισμένη κανέλα απογειώνει τη γεύση τους!
Δείτε βήμα προς βήμα τη συνταγή:
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
1 αβγό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
χυμός από 1/2 λεμόνι
500 γρ. αλεύρι μαλακό
Για τη γέμιση
800 γρ. μυζήθρα φρέσκια ή ανθότυρο
50 γρ. μέλι
1 αβγό για τη γέμιση (και 1 ακόμα για άλειμμα)
1 κ. γ. κανέλα
λίγος δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το χέρι όλα μαζί τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να ενωθούν σε ένα μαλακό ζυμάρι, που να πλάθεται. Αν είναι υπερβολικά μαλακό, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, ενώ αν είναι πολύ σφιχτό και στεγνό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα.
- Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Σε ένα μπολ πιέζουμε τη μυζήθρα με ένα μαχαίρι, να θρυμματιστεί καλά.
- Προσθέτουμε το μέλι, το αβγό και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
- Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε επάνω τη ζύμη.
- Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
- Με ένα μεγάλο στρογγυλό κουπάτ ή με ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι κόβουμε δίσκους διαμέτρου 9-10 εκ.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου περίπου 1 κ. σ. από τη γέμιση, έτσι που να σχηματίζει ένα βουναλάκι στη μέση, αλλά να μη φτάνει μέχρι τις άκρες.
- Γυρνάμε την περιφέρεια της ζύμης προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, χωρίς να την καλύψουμε, περίπου όπως μοιάζει ένα ταρτάκι.
- Καθώς γυρνάμε τη ζύμη, την τσιμπάμε με το δείκτη και τον αντίχειρα ανά μισό εκατοστό, έτσι ώστε να πάρει το χαρακτηριστικό ακτινωτό σχήμα.
- Αλείφουμε τα καλιτσούνια με αβγό, βάζουμε στο κέντρο τους από ένα φύλλο δυόσμου (αν θέλουμε) και τα μεταφέρουμε σε λαμαρίνες, στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20-30 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.
TIP
Διατηρούνται εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες. Μπορούμε να τα φυλάξουμε για περισσότερες μέρες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, σε αεροστεγές δοχείο. Για να γίνει ξανά η ζύμη τους τραγανή, μόλις τα βγάλουμε, θα τα ψήσουμε στους 170°C, στον αέρα, για 5 λεπτά.

Δημοφιλή
Γνωστός τραγουδιστής υπέβαλε μήνυση εναντίον της πρώην συντρόφου του - Της πέρασαν χειροπέδες
Σταύρος Ζαλμάς: Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις για AIDS, τις πήρα και τις πήγα στον διευθυντή
Ηράκλειο: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον Βορίδη σε εστιατόριο - Δείτε βίντεο από την στιγμή
Συγκλονίζει ο Σταύρος Σβήγκος για τον γιο του: «Δεν μας έλεγαν οι γιατροί αν θα τα καταφέρει»
Πέντε «μοιραία» λάθη που κάνουν οι άνδρες στο σεξ – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί
Κρήτη: Τραγωδία με 29χρονο - Βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο
Viral η Καραμήτρου στη προσπάθεια της να μην γελάσει με τα μαλλιά του μελισσοκόμου on air (βίντεο)
«Είδα τον ευχούλη»: Η αντίδραση αγρότη στο First Dates όταν είδε ότι το ραντεβού του είχε αξύριστες μασχάλες...
Μαρία Σολωμού: «Έχω αρκετό καιρό τώρα που παλεύω για την αγχώδη διαταραχή» (βίντεο)