Ηράκλειο: 36oC

Σουβλάκια πικάντικα, από μοσχαρίσια κόντρα

15.02.2024, 12:30

Ο πιο καλός μεζές για το κρασί ή την μπίρα: πικάντικα σουβλάκια μαριναρισμένα σε μείγμα από καυτερή πιπεριά και μπαχαρικά

Υλικά

Τεμάχια: 8

  • 8 σουβλάκια με μοσχαρίσια κόντρα (περίπου 750 γρ. κρέας, κομμένο σε κομμάτια των 2 εκ.)
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για την πάστα καυτερής πιπεριάς

  • 200 γρ. αποξηραμένες πιπερίτσες τσίλι
  • περίπου 150 ml ελαιόλαδο

Για τη μαρινάδα

  • 3 κουτ. σούπας πάστα καυτερής πιπεριάς
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Πάστα καυτερής πιπεριάς

  • Για να φτιάξουμε τα πικάντικα σουβλάκια από μοσχαρίσιο κόντρα, ξεκινάμε καθαρίζοντας τις πιπερίτσες από τα σπόρια τους και τις βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό που να τις σκεπάζει για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στον πολυκόφτη με 50 ml από το ελαιόλαδο.
  • Πολτοποιούμε καλά, προσθέτοντας σταδιακά και το υπόλοιπο λάδι, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία πάστα.

Μαρινάρισμα

  • Σε ένα σκεύος που να χωράει τα καλαμάκια μας σε μία στρώση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
  • Προσθέτουμε τα σουβλάκια και ανακατεύουμε καλά, κάνοντάς τους καλό μασάζ για να απορροφήσουν τη νοστιμιά των υλικών.
  • Σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.

Ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή θερμοκρασία και λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου.
  • Βγάζουμε το σκεύος με τα σουβλάκια από το ψυγείο και το αφήνουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Τα σκουπίζουμε ελαφρώς από τη μαρινάδα, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αραδιάζουμε στη σχάρα.
  • Την τοποθετούμε κάτω από το γκριλ και στη βάση του φούρνου βάζουμε ένα ταψάκι με λίγο νερό, για να πέσουν εκεί ζουμάκια και λίπη και να μη λερώσουμε τον φούρνο μας.
  • Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
  • Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 3 λεπτά σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr