Ηράκλειο: 33oC

Pull-apart σκορδόψωμο από τον Άκη Πετρετζίκη

26.05.2024, 1:46
Εύκολα και γρήγορα

Δείτε τη συνταγή για το pull-apart σκορδόψωμο, το αφράτο και λαχταριστό ψωμί με αρωματικό βούτυρο και λιωμένο τυρί. Έγινε trend στα social media και είναι ιδανικό για βραδιές με φίλους!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε, είναι:

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 600 γρ. σκληρό αλεύρι, + έξτρα για το μπολ
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • Για το σκορδοβούτυρο
  • 1 σκόρδο, ολόκληρο το κεφάλι
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σύνθεση

  • 300 γρ. mix τυριών, τριμμένο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό, φρέσκο
  • σκληρό αλεύρι, για τον πάγκο και τη φόρμα
  • βούτυρο, για τη φόρμα

Μέθοδος εκτέλεσης:

Για την ζύμη

  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσουν η μαγιά και η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αυγό, το ελαιόλαδο και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-6 λεπτά. (Α χρειαστεί σταματάμε το μίξερ για να πάρουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου.)
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
Για το σκορδόψωμο
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και από πάνω ένα φύλλο λαδόκολλας, και μεταφέρουμε πάνω ολόκληρο το σκόρδο.
  • Κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι εγκάρσια το σκόρδο στο πάνω μέρος χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
  • Ρίχνουμε στο κάτω μέρος το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι, και τοποθετούμε ξανά το πάνω μέρος.
  • Τυλίγουμε το σκόρδο με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
  • Πιέζουμε το σκόρδο ώστε να βγει ή πάστα του και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να λιώσει το βούτυρο.

Για την σύνθεση

  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο και μεταφέρουμε πάνω τη ζύμη.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε ένα ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 40×50 εκ. με τη μικρή πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας.
  • Απλώνουμε με ένα κουτάλι το αρωματικό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης αφήνοντας κενές τις άκρες περιμετρικά.
  • Πασπαλίζουμε με το mix τυριών σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον ρίχνουμε από πάνω και πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας να κολλήσει το τυρί στη ζύμη.
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη σε 5 κάθετες και 4 οριζόντιες λωρίδες δημιουργώντας 20 τετράγωνα.
  • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων 10×35 εκ.
  • Μεταφέρουμε το ένα τετράγωνο πάνω στο άλλο και τα τοποθετούμε σε 4-5 δόσεις κάθετα στη φόρμα.
  • Καλύπτουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και αφήνουμε 1 ώρα τη ζύμη να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το σκορδόψωμο μέσα στη φόρμα να κρυώσει ελαφρώς.
  • Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού με την Βουλευτή και πρώην Υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη 

Συνάντηση του Αλέξη Καλοκαιρινού με εκπροσώπους της Πρεσβείας της Ουκρανίας 

Εσπερίδα για την υγεία οργανώνει η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού