Το ΜΦΙΚ είναι το μοναδικό μουσείο φυσικής ιστορίας της Ελλάδας που είναι μέλος της CETAF
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1980 στο πλαίσιο της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Tο ΜΦΙΚ είναι οργανωμένο σε 7 εφορίες
i) Βοτανικής
ii) Γεωποικιλότητας
iii) Παλαιοντολογίας
iv) Σπονδυλωτών
v) Ασπονδύλων (εκτός Αρθροπόδων)
vi) Αρθροπόδων
ii) Γενωμικής και Γενετικών Πόρων,
και διαθέτει δύο Εργαστηριακές μονάδες:
i) Εκπαίδευσης
ii) Οικολογίας – Διαχείρισης Περ/ντος.
Σκοπός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης:
- Η διατήρηση και ο εμπλουτισμός συλλογών και αρχείων σχετικών με το περιβάλλον της περιοχής δράσης του.
- Η έρευνα για το περιβάλλον της Κρήτης, της Ελλάδας και ευρύτερα της ανατολικής Μεσογείου.
- Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μέσω της διάχυσης των περιβαλλοντικών γνώσεων σε μαθητές, φοιτητές και κοινό.
- Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου του Πανεπιστημίου Κρήτης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και της επιστημονικής έρευνας του Ιδρύματος.
Για την εκπλήρωση του σκοπού του το ΜΦΙΚ:
- Δημιουργεί, αναπτύσσει, συντηρεί και ψηφιοποιεί συλλογές (γεωλογικές, παλαιοντολογικές, βοτανικές, ζωολογικές, γενωμικές).
- Διατηρεί και αναπτύσσει αρχεία τεκμηρίωσης, όπως μελέτες, επιστημονικές εργασίες, φωτογραφίες, ηχητικά αρχεία και ό,τι άλλο υλικό σχετίζεται με τη διαχρονικότητα του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής στην οποία ανήκει.
- Ερευνά και μελετά α) τη βιολογία και οικολογία ειδών, καθώς και τη δομή και λειτουργία των οικοτόπων και οικοσυστημάτων της περιοχής δράσης του με έμφαση σε περιοχές και είδη που χρειάζονται ιδιαίτερη διαχείριση και προστασία β) τη γεωποικιλότητα, τα πετρώματα, τα ορυκτά και τα απολιθώματα.
- Εκτελεί σωστικές ή προγραμματισμένες ανασκαφές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών και σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας, άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και της αλλοδαπής εκπαιδεύει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
- Μεταδίδει την περιβαλλοντική γνώση μέσω διαλέξεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μέσω της μόνιμης έκθεσης που εδρεύει στο Ηράκλειο και μέσω περιοδικών εκθέσεων.
- Σχεδιάζει και συντηρεί βοτανικούς κήπους, διατηρεί εκτροφεία ζωικών και φυτικών ειδών για τις ανάγκες των εκθέσεων, για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και την περίθαλψη κινδυευόντων ειδών.Υποβάλλει και εκπονεί ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και μελέτες που συνάδουν με τους
- σκοπούς και τους στόχους του Μουσείου.
- Παρέχει υπηρεσίες σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Το Μουσείο διατηρεί μόνιμους εκθεσιακούς – εκπαιδευτικούς χώρους στο Ηράκλειο Κρήτης. Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου προβάλλονται οι ιδιαιτερότητες του κρητικού περιβάλλοντος σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο. Η έκθεση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές και κοινό. Παράλληλα με την έκθεση, λειτουργεί και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Κατάρτισης (ΚΕ.ΠΕ.ΚΑ.) με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών, φοιτητών και διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων και ανέργων.
Το ΜΦΙΚ είναι το μοναδικό μουσείο φυσικής ιστορίας της Ελλάδας που είναι μέλος της CETAF (Consortium of European Taxonomic Facilities) και συμμετέχει σε μια από τις μεγαλύτερες ερευνητικές υποδομές στην Ευρώπη, DiSSCo (Distributed System of Scientific Collections – Κατανεμημένο Σύστημα Επιστημονικών Συλλογών) που αποτελεί ήδη ένα από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Forum Στρατηγικής για τις Ερευνητικές Υποδομές ESFRI. Το DiSSCo αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επίσημη συμφωνία κατόχων Συλλογών Φυσικής Ιστορίας (ΣΦΙ) στον κόσμο. Στην Ελλάδα το DiSSCo έχει λάβει επιστολή στήριξης από την αρμόδια για θέματα Ερευνητικών Υποδομών, ΓΓΕΤ. Το ΜΦΙΚ έχει οριστεί ως ο Εθνικός Αντιπρόσωπος στις παραπάνω συμπράξεις, ηγούμενο της αντίστοιχης ελληνικής σύμπραξης, η οποία αριθμεί πολυάριθμους εταίρους (ελληνικά ΑΕΙ, και μουσεία/φορείς που διατηρούν ΣΦΙ).
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Οι εγκαταστάσεις
Τι θα δω στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Η Έκθεση του ΜΦΙΚ έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τη σύγχρονη μουσειολογική φιλοσοφία, είναι εξοπλισμένη με τεχνολογικές εφαρμογές, διαδραστικά εκθέματα και οπτικοακουστικά μέσα και είναι ένας χώρος φιλικός στον επισκέπτη, με εύκολη πρόσβαση σε ΑμεΑ. Εκτός από τη μόνιμη έκθεση φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις που ανανεώνονται συχνά προσφέροντας συνεχώς νέες εμπειρίες στους επισκέπτες.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Το εργαστήριο Εκπαίδευσης έχει στόχο, μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του φυσικού κόσμου και τη θέση μας σε αυτόν κάνοντας τα σύνθετα επιστημονικά θέματα του περιβάλλοντος πιο προσιτά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
- Για Σχολεία
- Για Ενήλικες
- Για Φοιτητές
- Για Οικογένειες
- Καλοκαιρινά εβδομαδιαία
- Μουσειοβαλίτσες
- Εκπαιδευτικό Αποθετήριο
Ο Σύλλογος Φίλοι Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας με σκοπό την υποστήριξη και την ενίσχυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και των δραστηριοτήτων του.
Τα μέλη του Συλλόγου έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, εφόσον είναι οικονομικά ενήμερα, ελεύθερη είσοδο στην Έκθεση του ΜΦΙΚ για έναν χρόνο, 15% έκπτωση στο πωλητήριο του ΜΦΙΚ, ειδικές τιμές σε εκδηλώσεις, εργαστήρια που οργανώνονται εντός ή εκτός του εκθεσιακού χώρου, καθώς και άμεση ενημέρωση μέσω e-mail για τα νέα του Συλλόγου και του ΜΦΙΚ.
Πώς μπορείτε να γίνετε μέλη του Συλλόγου;
Μέλη του μπορούν να γίνουν Έλληνες και Αλλοδαποί.
Συμπληρώνετε την αίτηση εγγραφής.
Υποβάλλετε την αίτηση εγγραφής μαζί με το ποσό της ετήσιας συνδρομής στην υποδοχή της Έκθεσης του ΜΦΙΚ κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.
Λαμβάνετε την απόδειξη.
Επιδεικνύεται την απόδειξη για τη δωρεάν είσοδό σας στην Έκθεση του μουσείου.
Πρακτική Άσκηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» δέχεται, υπό προϋποθέσεις, έναν περιορισμένο αριθμό σπουδαστών για πρακτική άσκηση. Για περαιτέρω πληροφορίες, πατήστε εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Φίνος Φίλμ: Το αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα φορέματος
Μελίνα Μερκούρη: 30 χρόνια χωρίς την χαρισματική καλλιτέχνιδα
Σούνιο: Νέος φωτισμός ανάδειξης του Ναού του Ποσειδώνα Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο