Ηράκλειο: 25oC

25 Μαρτίου: Τι να προσέξετε στην αγορά μπακαλιάρου

21.03.2024, 16:28

Οδηγίες στους καταναλωτές  δίνει η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος

Τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος.

Όπως υπογραμμίζει η ένωση «όπως κάθε χρόνο, στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος). Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων».

Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:

  1. Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
  2. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
  3. Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  4. Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
  5. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Δήμος Πλατανιά: Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της 25ης Μαρτίου

Δήμος Χανίων: Πως θα εορταστεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου

ΠΕ Ηρακλείου: Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

H ελληνική σημαία με τον Άη Γιώργη που γιορτάζει σήμερα και το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Κόσμος

Σκότωσε και τεμάχισε τη μητέρα της: Έκρυψε μέλη του σώματος σε πλυντήριο ρούχων και κάδο απορριμμάτων στο σπίτι (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Υγεία

COVID-19: Ποιο το στέλεχος Stratus που προκαλεί 8 στα 10 κρούσματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Εγκαινιάζεται ο νέος χώρος του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η. Αγίου Ιωάννη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κρήτη

Τα βραβεία του 13ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κρήτη

Φωτιά ξέσπασε στα Ανώγεια – Στο σημείο η Πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Μεταβολή του σκηνικού μετά την 28η Οκτωβρίου – Πως επηρεάζεται η Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Τρία κυνηγόσκυλα έπεσαν σε γκρεμό μαζί με 10 αγριογούρουνα – Επιχείρηση διάσωσης για το ένα σκυλί που επιβίωσε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Κακουργηματική δίωξη στους πέντε συλληφθέντες για το άγριο επεισόδιο στην Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Ένα ιστορικό κειμήλιο στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →