Ηράκλειο: 26oC

25η Μαρτίου: Γιατί επιλέχθηκε ο μπακαλιάρος για την σημερινή ημέρα

25.03.2024, 13:48

Οι λόγοι που γίνεται εξαίρεση στη νηστεία και η ιστορία με το «ψάρι του βουνού»

Από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου δεν μπορεί να λείπει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, αφού αποτελεί μία παράδοση που συμβαδίζει εκατοντάδες χρόνια με την ημέρα και τη θρησκευτική πλευρά της.

Κάθε 25η Μαρτίου από το 1938 και μετά εορτάζονται μαζί τόσο η Επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όσο και η μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μακράν η πιο αυστηρή του χριστιανισμού. Για 40 ημέρες η διατροφή των πιστών περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα αφού δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα ή ακόμα και το λάδι. Ωστόσο, στη διάρκεια της σκληρής αυτής νηστείας πέφτει πάντα μέσα και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, γεγονός ιδιαίτερα χαρμόσυνο στη χριστιανική πίστη που δεν μπορεί παρά να εορταστεί καταλλήλως. Για τη συγκεκριμένη ημέρα, λοιπόν, γίνεται μια παύση στη νηστεία και προβλέπεται ένα μικρό «παραστράτημα» όπου το ψάρι, το λάδι και το κρασί επιτρέπονται.

Γιατί επιλέχθηκε ο μπακαλιάρος

Όσον αφορά στο γιατί επιλέχθηκε ο μπακαλιάρος για να τιμάται αυτή η ημέρα, η Ελλάδα, εκτός από το μεγάλο παραθαλάσσιο μέτωπο και τον νησιωτικό της χώρο, έχει και έναν μεγάλο ορεινό όγκο γεμάτο από πανέμορφα χωριά.

Εκεί δηλαδή όπου στα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα ψάρι δεν έβρισκες εύκολα, εκτός… αν έψαχνες για μπακαλιάρο! Το ωραίο αυτό ψάρι με την ολόλευκη κρουστή σάρκα, παρόλο που συχνά το βρίσκουμε και στη Μεσόγειο, προτιμά να κολυμπάει κυρίως στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, οπότε οι χώρες που τον αλιεύουν περισσότερο είναι η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Πορτογαλία που του έχει μάλιστα τεράστια αδυναμία.

Οι λαοί αυτοί, εδώ και αιώνες συνηθίζουν να παστώνουν τον μπακαλιάρο και να τον εμπορεύονται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι ο παστός μπακαλιάρος πρωτοήρθε στη χώρα μας τον 15ο αιώνα και προτιμήθηκε αμέσως καθώς μπορεί να διατηρηθεί για πολύ περισσότερες μέρες από ένα φρέσκο ψάρι και άρα να ταξιδέψει αναλλοίωτο ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές. Αυτός είναι και ο λόγος που η κωδική του ονομασία είναι «ψάρι του βουνού», αλλά και «Φτωχογιάννης», μια που η χαμηλή τιμή του τον καθιστά προσιτό σε όλους.

Στις τοπικές κουζίνες της Ελλάδας συναντάμε άπειρες συνταγές για να μαγειρέψουμε τον μπακαλιάρο μας: πλακί, ψητό, βραστό, με χόρτα, με σταφίδες, με πατάτες κ.ά. Ωστόσο, η συνταγή που κερδίζει πάντα είναι ο τηγανητός, που έχει στο πλάι του μια… δυναμική, πλούσια σκορδαλιά.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης:

Εριέττα Κούρκουλου: Ανακοίνωσε ότι απέβαλε και έστειλε το πιο δυνατό μήνυμα

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Δευτέρα 25 Μαρτίου

Η εθνική εορτή φέρνει αλλαγές στην TV – Ποιες εκπομπές και σειρές μένουν εκτός

πριν από 3 λεπτά
Πολιτική

Πλεύρης για μαζικά SMS που οδηγούσαν μετανάστες στην Κρήτη – «Επιθετική κίνηση διακινητών»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Τεχνολογία

9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε το ChatGPT να κάνει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παίρνει παράταση η υποβολή ΑΤΑΚ – Δείτε τη νέα ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πιερία – Νεκρό 9χρονο κορίτσι σε τροχαίο (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ηράκλειο

Τρομερή θλίψη στο Ηράκλειο: Την Παρασκευή 29/8 το τελευταίο αντίο στον 40χρονο Νίκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Style

Συνταγή: Ψαρονέφρι µε μουστάρδα και γιαούρτι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Ελλάδα

24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 28/8 – Ποιοι κατεβάζουν ρολά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε καραμπόλα έξω από ΚΤΕΛ – Του πέρασαν χειροπέδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

Εμμανουήλ Καραλής: Στη 2η θέση του Diamond League με άλμα στα 6 μέτρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Κίνδυνος στα Χανιά: Πέταξαν αμίαντο κοντά σε σπίτια – Ανησυχούν οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα