Ηράκλειο: 13oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Πως θα φτιάξετε το εθνικό μας φαγητό

27.03.2024, 0:23

Δεν είναι άλλο από τη φασολάδα 

Το υπέροχο εθνικό μας φαγητό, μια σούπα χυλωμένη φασολάδα που δεν μπορείς να σταματήσεις να γεμίζεις το πιάτο απ τη κατσαρόλα.

Βήμα 1

Μουλιάζουμε τα φασόλια: Τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μαγειρική, βάζουμε τα φασόλια σε μια γαβάθα με κρύο νερό να μουλιάσουν. Για να χυλώσουν καλύτερα προσθέτουμ ½ κουταλιά γλυκού σόδα. Η σόδα επηρεάζει την πηκτίνη που συγκρατεί τις κυψέλες μέσα στο φασόλι και χαλαρώνοντας τες, το φασόλι μαλακώνει πιο γρήγορα και μέρος του μπορεί να διαφύγει στο χυλό που βράζει, χυλώνοντας τη φασολάδα.

Βήμα 2

Βράζετε μόνο τα φασόλια: Βάζετε τα φασόλια με το νερό που μούλιασαν (αν δείτε ότι θέλει συμπλήρωμα, συμπληρώστε με κρύο νερό) στη κατσαρόλα να βράσουν. Μόλις φτάσουν το βρασμό, η σόδα θα κάνει αφρούς από πάνω και εσείς με ένα ψιλό σουρωτήρι θα τους μαζέψετε. Αφήστε τα τουλάχιστον μισή ώρα να αρχίσουν να μαλακώνουν χάρη και στη σόδα που υπάρχει στο νερό.

Βήμα 3

Τώρα έχετε τρεις επιλογές:

Η πρώτη, που αποσκοπεί σε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, με λιγότερες παρενέργειες στο έντερο, είναι να χύσετε όλο το νερό και να βάλετε καινούργιο, κρύο νερό και να ξαναφτάσετε τη θερμοκρασία του στον βρασμό, αυτή τη φορά χωρίς να υπάρχει σόδα μέσα.

Η δεύτερη που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της γεύσης και προέρχεται από μαγείρους στις Πρέσπες «που αν δεν ξέρουν αυτοί από φασόλια, τότε ποιος ξέρει;», λέει ότι κρατάμε το ίδιο νερό σε όλη τη μαγειρική. Βέβαια στις Πρέσπες που έχουν εξαιρετική πρώτη ύλη και τα φασόλια είναι «βραστερά», μπορεί να μη χρειάζεται σόδα, που κάνει αυτή την εναλλακτική προφανή, απλά με περισσότερες θορυβώδεις συνέπειες μετά τη χώνεψη.

Βήμα 4

Η τρίτη εναλλακτική που επιλέγω εγώ, είναι να πετάξω το μισό νερό και να συμπληρώσω με νέο, προσπαθώντας να ισορροπήσω ανάμεσα στα δύο αντικρουόμενα οφέλη και συνέπειες. Πάντως σε όσους τα φασόλια είναι δύσπεπτα συνιστώ σαφώς τη πρώτη επιλογή, σε όσους θα τα φάνε σε στενό οικογενειακό περιβάλλον και έχουν πιο γερό πεπτικό, τη δεύτερη και σε όσους δεν ξέρουν τι θέλουν ή τα θέλουν όλα, όπως εγώ, την τρίτη, μέση οδό!

Βήμα 5

Βράζετε τη φασολάδα: Αφού η φασολάδα έχει ξαναπάρει βράση, προσθέτετε κρεμμύδι, καρότα, σέλερι, καυτερή πιπεριά, αλάτι και πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Τώρα μπορείτε να προσθέσετε και τη ντομάτα, στην ποσότητα που επιλέγετε. Αφήνετε τη φασολάδα να σιγοβράσει, συμπληρώνοντας βραστό νερό αν και εφόσον χρειάζεται, μέχρι να δείτε ότι έχει χυλώσει, δηλαδή ο χυλός είναι σχετικά πηκτός. Οι χρόνοι και η ποσότητα του νερού που απαιτείται σε αυτή τη συνταγή είναι πάντα πολύ σχετικοί με την ποιότητα της πρώτης ύλης, και το βαθμό που «τα φασόλια είναι βραστερά και χυλώνουν εύκολα». Μπορεί να πάρει από μια ώρα ως και 2:30’, μου έχουν συμβεί και τα δύο. Και βέβαια ανάλογα να χρειαστεί συμπληρώσει από νερό. Προτείνω να έχετε τη κατσαρόλα ανοιχτή να φεύγει ο ατμός, γιατί έτσι θα προσέχετε κάθε τόσο και πως εξελίσσεται το φαγητό, άσε που μοσχοβολά το σπίτι!

Βήμα 6

Σερβίρισμα: Η φασολάδα είναι τόσο καταπραϋντική ως γεύση, που αναζητά εντάσεις. Μια ένταση που βάλετε ήδη στο φαγητό είναι το καυτερό, πικάντικο στοιχείο που ήρθε απ’ τις πιπεριές. Αλλά στο πιάτο, χρειάζεται μια πρέζα από ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες από λεμόνι να δώσει οξύτητα. Γύρω απ’ τη φασολάδα είθισται να σερβίρετε μια σειρά από αλμυρούς, πικάντικους, καπνιστούς, όξινους ή ξιδάτους θαλασσινούς κυρίως μεζέδες με κοινό χαρακτηριστικό την ταπεινότητα και τη μεγάλη γαστρονομική αξία. Λακέρδα, σκουμπρί καπνιστό, τσίρος, αντζούγιες, ρέγκα, ρεγκοσαλάτα, αλλά κι ελιές, ωμό κρεμμύδι, πιπερίτσες μπακάλικες ξιδάτες ή τουρσιά! Πάντως κανείς δεν θα σας μαλώσει αν επιλέξετε και κάτι σαν λουκάνικο ή καυτερό σαλάμι για παρέα. Ή ακόμη καλύτερα, να μην βάλετε τίποτα δίπλα απ’ το πιάτο πέρα από καλό ψωμί και φέτα.

πηγή: olivemagazine.gr

Διαβάστε επίσης:

Nana Golden Beach: Βραβεύθηκε από την TUI ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία παγκοσμίως

Όμιλος Καράτζη: Ακόμα μία σημαντική διάκριση για τα Nana Hotels

Στην Ημέρα Καριέρας του Κολλεγίου Κρήτης MBS οι εταιρείες του ομίλου Καράτζη, Panellenic Airlines και Nana Hotels

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Διάσωση Μολδαβού ορειβάτη στον Όλυμπο: Εγκλωβίστηκε στα 1.250 μέτρα χωρίς εξοπλισμό (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Style

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Συγκλονίζει για τον άδικο θάνατο του πατέρα της: «Δεν έφταιγε για το δυστύχημα, έπεσε κάποιος πάνω του και…»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κόσμος

Χριστούγεννα στο Άμστερνταμ: Γιορτινή μαγεία στα κανάλια της πόλης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Φωταγωγήθηκε στο φαράγγι της Σαμαριάς ένα από τα μεγαλύτερα χριστουγεννιάτικα δέντρα της Ελλάδας (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πάνω από 2.000 ΑΦΜ αγροτών ελέγχονται για παράνομες επιδοτήσεις – Στο «στόχαστρο» και 2 αγρότες από την Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Υγεία

Φούσκωμα: Γιατί επιδεινώνεται όσο μεγαλώνουμε – Γαστρεντερολόγος του Harvard University δίνει πρακτικά tips αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Αιματηρό επεισόδιο στην Αττική: Δύο αλλοδαποί μεταφέρθηκαν μαχαιρωμένοι στον «Ευαγγελισμό» – Στη ΜΕΘ ο ένας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κόσμος

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Η ανατολή του Ήλιου ευθυγραμμίζεται με τον Ναό του Καρνάκ στο Λούξορ (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Όλα τα νέα μπλόκα και τα «ανοιχτά» διόδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Αγανακτισμένοι οι καταναλωτές (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →