Ηράκλειο: 27oC

Βέλγιο: Επιστήμονες βελτίωσαν τη γεύση της μπύρας με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης

27.03.2024, 18:17

Στη μελέτη τους ανέλυσαν τη χημική σύσταση 250 εμπορικών βελγικών μπυρών 22 διαφορετικών στυλ

Οι βελγικές μπύρες φημίζονται για την ποικιλία, την ποιότητα και την κληρονομιά τους. Τώρα, οι ερευνητές αξιοποίησαν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να τις κάνουν ακόμα καλύτερες.

Ο καθηγητής Κέβιν Βέρστρεπεν του πανεπιστημίου KU Leuven, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει να διαχωρίσει τις πολύπλοκες σχέσεις που εμπλέκονται στην αντίληψη του αρώματος.

«Η μπύρα -όπως και τα περισσότερα τρόφιμα- περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά μόρια αρώματος που λαμβάνονται από τη γλώσσα και τη μύτη μας, και ο εγκέφαλός μας στη συνέχεια τα ενσωματώνει σε μια εικόνα. Ωστόσο, οι ενώσεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, οπότε το πώς αντιλαμβανόμαστε μία εξαρτάται και από τις συγκεντρώσεις των άλλων», δήλωσε.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications» και επικαλείται η ΕΡΤ ο Βέρστρεπεν και οι συνάδελφοί του αναφέρουν πώς ανέλυσαν τη χημική σύσταση 250 εμπορικών βελγικών μπυρών 22 διαφορετικών στυλ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μπύρες λάγκερ, οι φρουτώδεις, οι ξανθές, οι μπύρες της Δυτικής Φλάνδρας και οι μη αλκοολούχες.

Μεταξύ των ιδιοτήτων που μελετήθηκαν ήταν η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το pH, η συγκέντρωση σακχάρων, καθώς και η παρουσία και η συγκέντρωση περισσότερων από 200 διαφορετικών ενώσεων που εμπλέκονται στη γεύση – όπως οι εστέρες που παράγονται από ζυμομύκητες και τα τερπενοειδή από το λυκίσκο, τα οποία εμπλέκονται στη δημιουργία φρουτώδους νότας.

Μια επιτροπή γευσιγνωσίας 16 συμμετεχόντων δοκίμασε και βαθμολόγησε καθεμία από τις 250 μπύρες για 50 διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως η γεύση λυκίσκου, η γλυκύτητα και η οξύτητα – μια διαδικασία που διήρκεσε τρία χρόνια. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης 180.000 κριτικές για διάφορες μπύρες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης καταναλωτών RateBeer.

«Οι μικροσκοπικές αλλαγές στις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, ειδικά όταν αρχίζουν να αλλάζουν πολλά συστατικά», δήλωσε ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι ορισμένες ουσίες που παραδοσιακά θεωρούνται αρνητικές ή απωθητικές, θα μπορούσαν να είναι θετικές εάν υπάρχουν σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις και εμφανίζονται σε συνδυασμό με άλλες αρωματικές ενώσεις» εξήγησε ο ερευνητής.

Χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά σύνολα δεδομένων, η ομάδα κατασκεύασε μοντέλα βασισμένα στη μηχανική μάθηση –μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης- για να προβλέψει πώς θα είναι η γεύση μιας μπύρας και αν θα γίνει αποδεκτή από το κοινό, με βάση τη σύνθεσή της. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα για να βελτιώσουν μια υπάρχουσα εμπορική μπύρα, ουσιαστικά προσθέτοντας ουσίες που επισημάνθηκαν από τα μοντέλα ως σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα – όπως το γαλακτικό οξύ και η γλυκερόλη.

Τα αποτελέσματα από την επιτροπή γευσιγνωσίας αποκάλυψαν ότι οι προσθήκες βελτίωσαν τις βαθμολογίες τόσο για τις αλκοολούχες όσο και για τις μη αλκοολούχες μπύρες σε όλες τις μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γλυκύτητας, του σώματος και του συνολικού γευστικού αποτελέσματος.

Πηγή: news24/7

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Ντόχα

Γάζα: Εντατικοί Βομβαρδισμοί τη νύχτα στα νότια

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ένα γραμματόσημο στα χρώματα του Παρισιού

πριν από 17 λεπτά
Τεχνολογία

Κίνδυνος στο κινητό σας: Οι 9 εφαρμογές που… ξαφρίζουν ψηφιακά πορτοφόλια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κρήτη

Χειροπέδες στους 4 διακινητές των παράνομων μεταναστών στη Γαύδο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Άφαντος ο κρατούμενος που βούτηξε στο Αιγαίο: Υπό κράτηση οι συνοδοί αστυνομικοί – Δείτε βίντεο από τη διαφυγή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Δεκάδες οι έφοδοι της Αστυνομίας σε σπίτια, επιχειρήσεις, αποθήκες για όπλα και ναρκωτικά (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Style

Συνταγή για μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Style

Κωνσταντίνος Αργυρός: Λαμπερή βάφτιση για το γιο του στη Μύκονο – Νονά η Μαριάννα Λάτση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Ελλάδα

Έτρεχε και δεν έφτανε η Πυροσβεστική – Δεκάδες κλήσεις για πτώσεις δέντρων από τις καταιγίδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κλήρωση Τζόκερ 31/08: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.700.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Πολύ ακριβή τα σχέδια της ΕΕ για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Υγεία

Εγκεφαλικό: Αυτοί είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης