Πρόκειται για το βιβλίο Des Destinées de l’Ame
Το δέσιμο από ένα βιβλίο του 19ου αιώνα που φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του αφαίρεσε το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καθώς προέρχονταν από άνθρωπινο δέρμα.
Το βιβλίο Des Destinées de l’Ame (Προορισμοί της ψυχής) φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Χότον από τη δεκαετία του 1930. Ήταν, όμως μόλις το 2014, που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το υλικό με το οποίο ήταν δεμένο ήταν στην πραγματικότητα ανθρώπινο δέρμα.
Αλλά το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε τώρα ότι αφαίρεσε το δέσιμο «λόγω της ηθικά επιβαρυμένης φύσης της προέλευσης και της μετέπειτα ιστορίας του βιβλίου».
Το Des Destinées de l’Ame είναι ένας στοχασμός για την ψυχή και τη ζωή μετά το θάνατο, γραμμένος από τον Αρσέν Ουσαγιέ στα μέσα της δεκαετίας του 1880.
Λέγεται ότι το έδωσε στον φίλο του, γιατρό Δρ. Λουντοβίκ Μπουλάν, ο οποίος στη συνέχεια φέρεται να έδεσε το βιβλίο με δέρμα από το σώμα μιας αζήτητης ασθενούς που είχε πεθάνει από φυσικά αίτια.
Το πανεπιστήμιο εξήγησε την απόφασή του να αφαιρέσει το δέσιμο, λέγοντας: «Μετά από προσεκτική μελέτη η Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ και η Επιτροπή Επιστροφής Συλλογών του Μουσείου του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ανθρώπινα λείψανα που χρησιμοποιήθηκαν στο δέσιμο του βιβλίου δεν ανήκουν πλέον στις συλλογές της Βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ, λόγω της ηθικά επιβαρυμένης φύσης της προέλευσης του βιβλίου και της μετέπειτα ιστορίας του».
Προσθέτει ότι εξετάζει τρόπους για να διασφαλίσει ότι «τα ανθρώπινα λείψανα θα έχουν μια αξιοπρεπή κατάληξη που θα επιδιώκει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της γυναίκας της οποίας το δέρμα χρησιμοποιήθηκε».
Τέλος το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι η βιβλιοθήκη «διεξάγει επίσης πρόσθετη βιογραφική έρευνα και έρευνα προέλευσης για την ανώνυμη ασθενή».
Το Des Destinées de l’Ame έφτασε στο Χάρβαρντ το 1934. Μέσα στο βιβλίο υπάρχει ένα σημείωμα γραμμένο από τον Δρ Μπουλάν, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν έχει αποτυπωθεί κανένα διακοσμητικό στοιχείο στο εξώφυλλο για να «διατηρηθεί η κομψότητά του».
«Είχα κρατήσει αυτό το κομμάτι ανθρώπινου δέρματος που είχε ληφθεί από την πλάτη μιας γυναίκας», έγραψε. «Ένα βιβλίο για την ανθρώπινη ψυχή άξιζε να έχει ένα ανθρώπινο κάλυμμα»,ανέφερε ακόμη.
Η πρακτική της βιβλιοδεσίας με ανθρώπινο δέρμα έχει αναφερθεί ήδη από τον 16ο αιώνα.
Πολλές μαρτυρίες του 19ου αιώνα αναφέρουν ότι τα σώματα εκτελεσμένων εγκληματιών δωρίστηκαν στην επιστήμη, ενώ τα δέρματά τους δόθηκαν αργότερα σε βιβλιοδέτες.
Ο Σάιμον Τσάπλιν, ο οποίος το 2014 ήταν επικεφαλής της Βιβλιοθήκης Wellcome, η οποία κατέχει βιβλία για την ιατρική ιστορία, δήλωσε τότε στο BBC: «Δεν υπάρχει τεράστιος αριθμός αυτών των βιβλίων εκεί έξω, ήταν μια περιστασιακή πρακτική που γινόταν κυρίως για τη δημιουργία μιας αίσθησης αναπληρωματικού ενθουσιασμού παρά για πρακτικό κίνητρο.Γενικά φαίνεται ότι γινόταν τον 19ο αιώνα από γιατρούς που είχαν πρόσβαση σε ανθρώπινα σώματα για τεμαχισμό».
Πηγή: cnn.gr
Διαβάστε επίσης:
Τέλη κυκλοφορίας: Αλλαγές στα πρόστιμα – Τι θα ισχύσει με την νέα χρονιά
Airbnb: Ποιους ταξιδιωτικούς προορισμούς προτιμούν οι Έλληνες
Νοικοκυριά: 7 χρήσιμες συμβουλές για καλή οικονομική διαχείριση
Οι καταναλωτές στρέφονται σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα
Δημοφιλή
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο