Αποφεύγει πέντε κατηγορίες τροφίμων
Ο δρ. Sarmed Sami, γαστρεντερολόγος, επίκουρος καθηγητής στο University College London και γιατρός του Κέντρου Παθήσεων Πεπτικού του Λονδίνου στο Νοσοκομείο The Princess Grace, μας προτρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του και να διαλέγουμε προσεκτικά την κατανάλωση των τροφίμων, προσέχοντας τα παρακάτω:
Λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν και αλλαντικά είναι για πολλούς σίγουρα λαχταριστά, δεν έχουν όμως μεγάλη διατροφική αξία. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς η προσθήκη νιτρικών και νιτρωδών αλάτων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιβλαβείς χημικές ουσίες στο έντερο, που ονομάζονται νιτροζαμίνες, οι οποίες θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, μπορούν επίσης να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας στη φλεγμονή του εντέρου.
Περισσότερα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίζονται σε πλήρη, ημίπαχα και άπαχα. Τα κορεσμένα λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της δυσπεψίας και της παλινδρόμησης, ενώ συμβάλλουν επίσης στη φλεγμονή στο έντερο, σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο. Αντίστοιχα, η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσε να διαταράξει τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.
Λέμε «όχι» στα πολλά τηγανητά
Σίγουρα θα περιμένατε να τα βρείτε σε αυτή τη λίστα. Τα ανεξαιρέτως αγαπημένα τηγανητά φαγητά μπορούν εξίσου να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, καθώς επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου λόγω των υψηλών ποσοτήτων λίπους. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητόρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί και μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία και κοιλιακή δυσφορία.
Ακόμα, οι υψηλές θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα των τροφίμων είναι δύσκολο να διασπαστούν από τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο πεπτικό σύστημα.
Λιγότερα σακχαρούχα ποτά
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες, αλλά και με τις διαταραχές του μικροβιώματος του εντέρου, αλλάζοντας τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο.
Ιδιαίτερα ένοχα έχουν κριθεί τα ανθρακούχα ποτά, τόσο όσα περιέχουν ζάχαρη αλλά και αυτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, καθώς το ανθρακικό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, κράμπες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσκοιλιότητα.
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Εκτός από το γεγονός ότι έχουν υποστεί αρκετή επεξεργασία, περιέχουν συστατικά επικίνδυνα για τον οργανισμό γενικότερα, όπως πρόσθετα σάκχαρα, λίπος, αλάτι καθώς και πολλές άλλες χημικές ουσίες, συντηρητικά και γαλακτωματοποιητές, που συνδέονται με μεταβολικές αλλαγές. Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο υγιεινό είναι.
πηγή: ygeiamou.gr
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος: Τα σημάδια που προειδοποιούν για την νόσο
Η «άγνωστη» μέχρι σήμερα συνέπεια του Covid-19
Μνήμη: Πόσο φυσιολογικό είναι να ξεχνάμε και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
Ναυτικές φωτοβολίδες: Η τροπολογία και οι δύο νεκροί σε τρείς μήνες
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Λιγότεροι κατά 100 χιλιάδες οι αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις επιδότησης
Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Τι ώρα θα μπουν σήμερα Τρίτη (26/8) τα λεφτά στους λογαριασμούς των συνταξιούχων