Έως και 70% μεγαλύτερο κίνδυνο για ημικρανία και άλλους τύπους σοβαρής κεφαλαλγίας
Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs), οι H2-ανταγωνιστές και τα αντιόξινα, φάρμακα που χορηγούνται σε διαταραχές του πεπτικού όπως η δυσπεψία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αυξάνουν τις πιθανότητες ημικρανίας και άλλων τύπων σοβαρής κεφαλαλγίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology.
«Δεδομένης της ευρείας χρήσης των φαρμάκων που μειώνουν τα γαστρικά οξέα και των πιθανών επιπτώσεων στην εμφάνιση ημικρανίας, τα αποτελέσματα αυτά δικαιολογούν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση» δήλωσε η Margaret Slavin από την ερευνητική ομάδα και αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Maryland στο College Park. «Πιστεύεται εν γένει ότι γίνεται υπερσυνταγογράφηση στα εν λόγω φάρμακα και η νέα έρευνα αναδεικνύει και άλλους κινδύνους που συνδέονται με τη μακροχρόνια χρήση αναστολέων της αντλίας πρωτονίων, όπως ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας» πρόσθεσε.
H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται από τα γαστρικά οξέα που ανεβαίνουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Πέρα από τη δυσχέρεια στην καθημερινότητα των ασθενών από τις ενοχλητικές καούρες ή ακόμη και έλκη, έχει αποδειχθεί παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου.
Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα από περίπου 12.οοο άτομα που λάμβαναν αντιόξινα φάρμακα από τις προαναφερθείσες κατηγορίες, τα οποία αναστέλλουν την παραγωγή ή δράση των γαστρικών οξέων, για να διερευνήσει τη σχέση τους με την εκδήλωση κεφαλαλγιών.
Συγκριτικά με τα άτομα που δεν λάμβαναν τέτοια φάρμακα, ο κίνδυνος ημικρανίας ήταν αυξημένος κατά:
- 70% για την ομάδα των PPIs
- 40% για την ομάδα των H2-ανταγωνιστών
- 30% για την ομάδα των αντιόξινων.
Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η Slavin τόνισε ότι η μελέτη εξέτασε μόνο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι τα μη συνταγογραφούμενα, τα οποία είναι συνήθως λιγότερο ισχυρά. Προειδοποίησε έπειτα ότι άνθρωποι δεν πρέπει να διακόψουν τα φάρμακά τους χωρίς να μιλήσουν με έναν γιατρό.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι χρειάζονται φάρμακα με αντιόξινη δράση για τη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή άλλων παθήσεων, και τα άτομα με ημικρανία ή σοβαρό πονοκέφαλο που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα ή συμπληρώματα θα πρέπει να συζητήσουν με τους γιατρούς τους για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν την αγωγή τους» κατέληξε.
Πηγή: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι