Ηράκλειο: 15oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κέικ με φυστίκι και λεμόνι

31.05.2024, 5:56

Πάμε να δούμε μια εύκολη και γευστική συνταγή

Ένα κέικ για λεπτά γούστα! Συνδυάζει φυστίκι και λεμόνι και σερβίρεται ιδανικά με τσάι ή κάποιο βότανο, καθώς θα κοπλιμεντάρει τέλεια τα φίνα αρώματά τους.

Υλικά

Μερίδες: 12-14

  • 400 γρ. (3 κούπες) αλεύρι γ.ο.χ. + επιπλέον για τη φόρμα
  • 250 γρ. φυστίκια Αιγίνης (ψίχα), ψημένα + λίγα φυστίκια, κοπανισμένα, για γαρνίρισμα
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 340 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
  • 400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 βανιλίνες ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. (1/4 κούπας) ρούμι

Για το γλάσο λεμονιού

  • 150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας νερό

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το κέικ με φυστίκι και λεμόνι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170-180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη και βαθιά φόρμα του κέικ με τρύπα με διάμετρο 24-25 εκ.
  2. Αλέθουμε τα φυστίκια σε έναν πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη (προσοχή, δεν επιμένουμε πολύ, για να μη βγάλουν το λάδι τους και γίνουν σαν πάστα).
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αλεσμένα φυστίκια, το ξύσμα και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μίξερ εναλλάξ το αλεύρι, μαζί με το αλάτι, και το ρούμι. Χτυπάμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να διαλυθούν οι σβόλοι αλευριού.
  6. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 55-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  7. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 20 λεπτά και έπειτα το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Γλάσο λεμονιού

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη κι έπειτα αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Από όταν αρχίσει ο βρασμός, μετράμε 1-2 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε το γλάσο να χλιαρύνει, για 10 λεπτά.
  2. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κέικ πολύ καλά με το γλάσο και σκορπάμε στην επιφάνεια λίγο κοπανισμένο φυστίκι.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή: Η ελληνική εκδοχή της σαλάτας του Καίσαρα 

Συνταγή: Σαλάτα με τόνο και πατάτες 

Συνταγή για σαλάτα με σύκα 

πριν από 3 λεπτά
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ την Δευτέρα για την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Άγνωστοι έριξαν φόλες – Δεύτερη ενήλικη γατούλα βρέθηκε νεκρή τις τελευταίες μέρες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Oλοκληρώθηκε η πρώτη φάση συντήρησης του ψηφιδωτού της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην Ελούντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Οικονομία

Πόσα βγάζει τον μήνα ένας ιδιοκτήτης Airbnb – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Kινητοποιήσεις αγροτών: Άνοιξε η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Θλίψη για τον 37χρονο Λάζαρο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Αγία Μαρίνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Αθλητικά

Η Αναγέννηση γνώρισε την ήττα με 75-52 από τον Ιωνικό Νίκαιας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Αθλητικά

Μεγάλη και πολύτιμη νίκη για τον ΟΦΗ στο Λίντο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Λίλα Μαραγκού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Aύριο Κυριακή 21/12 το Christmas Pet Festival

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →