Ηράκλειο: 24oC

Κοτόπουλο ογκρατέν με πατάτες και γραβιέρα

10.09.2024, 5:32

Για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι

Αξιοποίησε περίσσευμα κοτόπουλου, λαχανικών και τυριών που υπάρχουν στο ψυγείο σου και με 10 λεπτά προετοιμασία θα έχεις ένα λαχταριστό κοτόπουλο ογκρατέν.

Υλικά

Για το κοτόπουλο

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. καλαμπόκι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα σε καρέ
  • 6 πατάτες βρασμένες κομμένες σε φέτες
  • 2 κ.σ. τριμμένο τυρί

Για την κρέμα

  • 500 γρ. φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Για το κοτόπουλο ογκρατέν

  • Πρώτα θα ετοιμάσουμε το κοτόπουλο με τα λαχανικά.
  • Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και όλα τα λαχανικά.
  • Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε το κοτόπουλο.
  • Ροδίζουμε το κοτόπουλο ολόγυρα για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το πράσο & την πιπεριά. Σωτάρουμε για 2 -3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον μαίντανό και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Για την κρέμα

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουρ, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ.
  • Βάζουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για 7 με 8 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα.
  • Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ελέγχουμε το αλατι και το πιπέρι.
  • Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε τον κρόκο και με γρήγορες κινήσεις συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα.

Για το ψήσιμο

  • Σε μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος, λαδωμένο ή βουτυρωμένο, στρώνουμε τις μισές πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες. Πρέπει να μισοκαλύπτει η μία φέτα πατάτας την άλλη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στις πατάτες.
  • Ενδιάμεσα απλώνουμε τη γέμιση κοτόπουλου – λαχανικών.
  • Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια γραβιέρας.
  • Καλύπτουμε το κοτόπουλο με μία ακόμη στρώση πατάτας.
  • Περιχύνουμε με την κρέμα.
  • Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30 περίπου λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο ογκρατέν να ροδίσει σχηματίζοντας ελαφριά κρούστα.
  • Συνοδέψτε το κοτόπουλο ογκρατέν με μία δροσερή μαρουλοσαλάτα.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Πρώτα τον…έσωσαν και μετά τον συνέλαβαν! (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Άνδρας εξαπάτησε τηλεφωνικά δύο γυναίκες και απέσπασε 65.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Αθλητικά

Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια «ανάσα» πλέον από τα 1000 γκολ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Στη «φάκα» φυγόποινος για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης: Δέσμη πρωτοβουλιών για το στεγαστικό μέχρι το τέλος της χρονιάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Υγεία

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Κόσμος

Νετανιάχου για Γάζα: «Το Ισραήλ θα καθορίσει την πολιτική ασφαλείας του»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους οκτώ οι κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια στο γραφείο του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Να διερευνήσει το υπουργείο Παιδείας την καταγγελία για αποκλεισμό μαθητή με αυτισμό

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →