Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Κοτόπουλο ογκρατέν με πατάτες και γραβιέρα

10.09.2024, 5:32

Για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι

Αξιοποίησε περίσσευμα κοτόπουλου, λαχανικών και τυριών που υπάρχουν στο ψυγείο σου και με 10 λεπτά προετοιμασία θα έχεις ένα λαχταριστό κοτόπουλο ογκρατέν.

Υλικά

Για το κοτόπουλο

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. καλαμπόκι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα σε καρέ
  • 6 πατάτες βρασμένες κομμένες σε φέτες
  • 2 κ.σ. τριμμένο τυρί

Για την κρέμα

  • 500 γρ. φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Για το κοτόπουλο ογκρατέν

  • Πρώτα θα ετοιμάσουμε το κοτόπουλο με τα λαχανικά.
  • Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και όλα τα λαχανικά.
  • Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε το κοτόπουλο.
  • Ροδίζουμε το κοτόπουλο ολόγυρα για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το πράσο & την πιπεριά. Σωτάρουμε για 2 -3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον μαίντανό και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Για την κρέμα

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουρ, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά να διαλυθεί τελείως το κορν φλάουρ.
  • Βάζουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για 7 με 8 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα.
  • Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ελέγχουμε το αλατι και το πιπέρι.
  • Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε τον κρόκο και με γρήγορες κινήσεις συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα.

Για το ψήσιμο

  • Σε μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος, λαδωμένο ή βουτυρωμένο, στρώνουμε τις μισές πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες. Πρέπει να μισοκαλύπτει η μία φέτα πατάτας την άλλη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στις πατάτες.
  • Ενδιάμεσα απλώνουμε τη γέμιση κοτόπουλου – λαχανικών.
  • Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια γραβιέρας.
  • Καλύπτουμε το κοτόπουλο με μία ακόμη στρώση πατάτας.
  • Περιχύνουμε με την κρέμα.
  • Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30 περίπου λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο ογκρατέν να ροδίσει σχηματίζοντας ελαφριά κρούστα.
  • Συνοδέψτε το κοτόπουλο ογκρατέν με μία δροσερή μαρουλοσαλάτα.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 20 λεπτά
Style

Τα χόμπι που μπορούν να κάνουν έναν πατέρα ξεχωριστό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Οικονομία

Χριστούγεννα 2025: Το ακριβότερο εορταστικό τραπέζι τα τελευταία πέντε χρόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Πάτρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε γυναίκα και την παράτησε στον δρόμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κρήτη

Λασίθι: Έντονη ανησυχία για τον «φλοιοτρίβη» που καταστρέφει τις ελιές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Έλενα Παπαρίζου: Eπέστρεψε στο Voice – «Ήταν δύσκολη περίοδος» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Αυτά τα 4 ζώδια θα πάρουν επιτέλους όσα ζήτησαν από το σύμπαν το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Καισαριάνη: Φωτιά σε διαμέρισμα – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τροχαίο στον δρόμο Σκαλάνι – Πεζά – Ένα άτομο τραυματίστηκε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: 13χρονος που αγνοούνταν, βρέθηκε σε σπίτι όπου διέμεναν δύο Τούρκοι υπήκοοι – Κατηγορούνται για αρπαγή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Έκλεβαν, παραποιούσαν και πουλούσαν αυτοκίνητα σε ανυποψίαστους πολίτες – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →