Η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι μια τροφή που είναι πυκνή σε θρεπτικά συστατικά
Έχετε αναρωτηθεί γιατί η λευκή ζάχαρη και η καστανή ζάχαρη έχουν διαφορετικό χρώμα;
Σύμφωνα με την Sugar Association, οι παραγωγοί φτιάχνουν ζάχαρη παίρνοντας τον χυμό από το ζαχαροκάλαμο ή το ζαχαρότευτλο. Η διαδικασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό, την κρυστάλλωση και το στέγνωμα της ζάχαρης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι κρυσταλλικοί κόκκοι της ζάχαρης διαχωρίζονται από τη μελάσα, η οποία είναι το σκούρο και παχύρευστο σιρόπι που έχουν το ζαχαροκάλαμο και τα ζαχαρότευτλα.
Η μελάσα από ζαχαροκάλαμο είναι γλυκιά, ενώ η μελάσα από ζαχαρότευτλα όχι τόσο.
Η ποσότητα μελάσας μπορεί να καθορίσει τη γεύση, το χρώμα και την περιεκτικότητα σε υγρασία της ζάχαρης. Περισσότερη μελάσα μπορεί να δώσει στη ζάχαρη πιο πλούσια γεύση και χρώμα.
Η καστανή ζάχαρη είναι συνήθως ένα μείγμα μελάσας και ζάχαρης, γι’ αυτό και το χρώμα της είναι πιο σκούρο.
Διατροφική αξία και θερμίδες
Οι θερμίδες στη λευκή και την καστανή είναι αρκετά παρόμοιες. Η λευκή έχει 385 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ η καστανή έχει 380 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Όσο για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, η καστανή ζάχαρη έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα.
Ωστόσο, με τις μετρήσεις σε κουταλάκι του γλυκού, αυτές οι ελάχιστες διαφορές μετάλλων δεν αξίζει να ληφθούν υπόψη. Η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι μια τροφή που είναι πυκνή σε θρεπτικά συστατικά και οι θερμίδες της θεωρούνται «κενές».
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ασθένειες, κάποιες από αυτές σοβαρές, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, τα προστιθέμενα σάκχαρα πρέπει να περιορίζονται στο 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών και να αποφευχθεί το υπερβολικό βάρος.
Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα άτομο λαμβάνει 2.000 θερμίδες κάθε μέρα, η ζάχαρη θα πρέπει να αντιπροσωπεύει μόνο 200 από αυτές τις θερμίδες. Αυτό ισοδυναμεί με 12 κουταλάκια του γλυκού.
Τα λευκά και τα καστανά σάκχαρα δεν είναι διατροφικά πολύτιμα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η πρόσληψή τους να είναι περιορισμένη και τα άτομα να επιλέξουν εναλλακτικές διατροφικές επιλογές.
Όσο για το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου, είναι φυσικά σάκχαρα. Ωστόσο, και αυτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Πηγή: pronews.gr
Διαβάστε επίσης:
Βιταμίνη Β6 για την κατάθλιψη και το άγχος
Διαβήτης: Αυτά είναι τα 8 ασυνήθιστα πρώιμα συμπτώματα
Καρκίνος: Γιατί εμφανίστηκαν ασυνήθιστοι θανατηφόροι τύποι μετά την πανδημία;
Πειράζει να πίνουμε νερό με το φαγητό; Τι δείχνουν οι έρευνες
Δημοφιλή
Ανήλικος αυτοκτόνησε με τη «βοήθεια» του ChatGPT
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί αυτές τις 4 συγκεκριμένες ημερομηνίες έχουν βαθιά ενσυναίσθηση
Απάτη ΟΠΕΚΕΠΕ: Έβγαλαν πάνω από 15 εκατ. ευρώ με το ΑΦΜ των ΕΛΤΑ
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»
Σοκ στο Παρίσι: 17χρονος βίασε τουρίστρια σε θάμνο μπροστά στον Πύργο του Άιφελ
Αποκόρωνας: Ανοίγει το τηλέφωνο του «νονoύ» – Στο μικροσκόπιο η ταυτότητα του Γεωργιανού μαφιόζου
Πλήθος πιστών τιμάει τη χάρη του Αγίου Φανουρίου στο Ηράκλειο - Δείτε φωτογραφίες