Ηράκλειο: 29oC

Το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο είναι η αγαπημένη λιχουδιά στη Σαρδηνία

26.06.2024, 20:36

Το casu marzu παρασκευάζεται από δύο βασικά συστατικά, πρόβειο γάλα και ζωντανά σκουλήκια

Όλοι έχουμε εκείνον τον φίλο που ενθουσιάζεται με το ροκφόρ και το καμαμπέρ, αλλά μάλλον δεν θα δοκίμαζε ένα τυρί με ζωντανά σκουλήκια που ξεπηδούν από μέσα του. Αυτό το μοναδικό και αμφιλεγόμενο τυρί είναι γνωστό ως casu marzu, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το «πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο» από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες το 2009. Παρά την επικίνδυνη φήμη του, παραμένει μια αγαπημένη λιχουδιά στη Σαρδηνία.

Το casu marzu παρασκευάζεται από δύο βασικά συστατικά: πρόβειο γάλα και ζωντανά σκουλήκια. Το τυρί συνήθως παρασκευάζεται από τοπικούς φουρνάρηδες που ανοίγουν έναν τροχό πεκορίνο και αφήνουν τις μύγες του τυριού, επιστημονικά γνωστές ως «Piophila casei», να γεννήσουν τα αυγά τους στις ρωγμές του τυριού. Καθώς αυτά τα αυγά εκκολάπτονται, τα σκουλήκια διευκολύνουν τη ζύμωση, μετατρέποντας το τυρί σε μια μαλακή, κρεμώδη απόλαυση.

Η διαδικασία παρασκευής οποιουδήποτε τυριού περιλαμβάνει τη θέρμανση του γάλακτος και την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών για την υποβοήθηση της ζύμωσης. Ωστόσο, με το casu marzu, οι καταναλωτές ουσιαστικά τρώνε το τυρί καθώς ζυμώνεται, χάρη στις ζωντανές προνύμφες. Αυτά τα σκουλήκια είναι ιδιαίτερα δραστήρια και μπορούν να πηδήξουν μέχρι και 15 εκατοστά στον αέρα, αυξάνοντας τη φήμη του τυριού.

Ορισμένοι λάτρεις του τυριού προτιμούν να αναμειγνύουν το τυρί χρησιμοποιώντας φυγόκεντρο για να αναμειγνύουν καλά τα σκουλήκια, ενώ άλλοι το απολαμβάνουν στη φυσική του κατάσταση, με τα σκουλήκια και όλα τα υπόλοιπα.

Λόγω των πιθανών κινδύνων για την υγεία, η εμπορική πώληση του casu marzu απαγορεύεται. Η κύρια ανησυχία είναι η εντερική μυίαση, μια κατάσταση όπου οι προνύμφες θα μπορούσαν δυνητικά να επιβιώσουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε σοβαρά συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Ο κίνδυνος αυτός προκύπτει από την πιθανότητα οι προνύμφες να εγκατασταθούν και να εκκολάψουν αυγά εντός του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η μακροχρόνια πολιτιστική σημασία του και το μοναδικό γευστικό προφίλ του το κρατούν ζωντανό στην παράδοση της Σαρδηνίας, όπου το τιμάται ως κάτι περισσότερο από ένα απλό τυρί, αλλά ως μαρτυρία της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού.

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 7 λεπτά
Κόσμος

Τρόμος στη Γερμανία: Μαθητής μαχαίρωσε καθηγητή σε σχολείο – Σε σοβαρή κατάσταση το θύμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

Συναγερμός στο Ηράκλειο: «Πατώσαν οι δεξαμενές – Αν δεν έρθει σήμερα νερό από τον Αποσελέμη, η πόλη θα διψάσει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Άνδρας απειλεί να αυτοκτονήσει στον Κηφισό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Κίνδυνος-θάνατος στις ΗΠΑ: Αυτοκίνητο έγινε… «πύραυλος» – Πέρασε πάνω από εθνική οδό με ιλιγγιώδη ταχύτητα (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κρήτη

Φαγοπότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Γυναίκα από τη Βιάννο πήρε επιδότηση 28.000 ευρώ δηλώνοντας χωράφια του υπ. Περιβάλλοντος!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Ατύχημα στη Χαλκιδική: Τραυματίστηκε 13χρονη σε θαλάσσια παιδική χαρά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Αχαΐα: Έβγαλε την καραμπίνα και τον πυροβόλησε δύο φορές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Αγωνία για την 65χρονη που εξαφανίστηκε στο φαράγγι του Βίκου – Εκτιμάται ότι έπεσε στο κενό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Δείτε ποια είναι η νέα απειλή σε όποιον καταναλώνει πορνογραφικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Κρήτη

Ώρα απολογιών για τα δύο αδέλφια της «κρητικής μαφίας»: «Μη φοβάσαι τίποτα γίγαντα» φώναξαν στον ένα

Διαβάστε περισσότερα