Ηράκλειο: 21oC

Το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο είναι η αγαπημένη λιχουδιά στη Σαρδηνία

26.06.2024, 20:36

Το casu marzu παρασκευάζεται από δύο βασικά συστατικά, πρόβειο γάλα και ζωντανά σκουλήκια

Όλοι έχουμε εκείνον τον φίλο που ενθουσιάζεται με το ροκφόρ και το καμαμπέρ, αλλά μάλλον δεν θα δοκίμαζε ένα τυρί με ζωντανά σκουλήκια που ξεπηδούν από μέσα του. Αυτό το μοναδικό και αμφιλεγόμενο τυρί είναι γνωστό ως casu marzu, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το «πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο» από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες το 2009. Παρά την επικίνδυνη φήμη του, παραμένει μια αγαπημένη λιχουδιά στη Σαρδηνία.

Το casu marzu παρασκευάζεται από δύο βασικά συστατικά: πρόβειο γάλα και ζωντανά σκουλήκια. Το τυρί συνήθως παρασκευάζεται από τοπικούς φουρνάρηδες που ανοίγουν έναν τροχό πεκορίνο και αφήνουν τις μύγες του τυριού, επιστημονικά γνωστές ως «Piophila casei», να γεννήσουν τα αυγά τους στις ρωγμές του τυριού. Καθώς αυτά τα αυγά εκκολάπτονται, τα σκουλήκια διευκολύνουν τη ζύμωση, μετατρέποντας το τυρί σε μια μαλακή, κρεμώδη απόλαυση.

Η διαδικασία παρασκευής οποιουδήποτε τυριού περιλαμβάνει τη θέρμανση του γάλακτος και την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών για την υποβοήθηση της ζύμωσης. Ωστόσο, με το casu marzu, οι καταναλωτές ουσιαστικά τρώνε το τυρί καθώς ζυμώνεται, χάρη στις ζωντανές προνύμφες. Αυτά τα σκουλήκια είναι ιδιαίτερα δραστήρια και μπορούν να πηδήξουν μέχρι και 15 εκατοστά στον αέρα, αυξάνοντας τη φήμη του τυριού.

Ορισμένοι λάτρεις του τυριού προτιμούν να αναμειγνύουν το τυρί χρησιμοποιώντας φυγόκεντρο για να αναμειγνύουν καλά τα σκουλήκια, ενώ άλλοι το απολαμβάνουν στη φυσική του κατάσταση, με τα σκουλήκια και όλα τα υπόλοιπα.

Λόγω των πιθανών κινδύνων για την υγεία, η εμπορική πώληση του casu marzu απαγορεύεται. Η κύρια ανησυχία είναι η εντερική μυίαση, μια κατάσταση όπου οι προνύμφες θα μπορούσαν δυνητικά να επιβιώσουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε σοβαρά συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Ο κίνδυνος αυτός προκύπτει από την πιθανότητα οι προνύμφες να εγκατασταθούν και να εκκολάψουν αυγά εντός του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η μακροχρόνια πολιτιστική σημασία του και το μοναδικό γευστικό προφίλ του το κρατούν ζωντανό στην παράδοση της Σαρδηνίας, όπου το τιμάται ως κάτι περισσότερο από ένα απλό τυρί, αλλά ως μαρτυρία της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού.

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Εκδηλώσεις ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας μνήμης θυμάτων τροχαίων την Κυριακή 16/11

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κόσμος

Όριο ταχύτητας στο περπάτημα στα πεζοδρόμια – Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της Σλοβακίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Τα ερωτικά μηνύματα του παλαιοημερολογίτη σε 43χρονο – «Γουστάρεις να σε υπηρετώ και να βγάζεις φράγκα;»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Φρένο στη «μαύρη» οικονομία – Τέλος το «φακελάκι» στους γάμους και τα πάρτι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Πηγαδάκια

«Οι φωτογραφίες της ευλάβειας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Style

Κατσικάκι στον φούρνο με χυλοπίτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Υγεία

Δυσκοιλιότητα: Πως ανακουφίζεται το έντερο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Πνευματικά

Νηστεία Χριστουγέννων 2025: Πότε ξεκινάει – Τι επιτρέπεται και τι όχι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Τι ψωνίζουν οι τουρίστες όταν έρχονται στην Ελλάδα;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Τεχνολογία

Αυτό είναι το νέο Toyota Hilux

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →

Διαβάστε επίσης