Το casu marzu παρασκευάζεται από δύο βασικά συστατικά, πρόβειο γάλα και ζωντανά σκουλήκια
Όλοι έχουμε εκείνον τον φίλο που ενθουσιάζεται με το ροκφόρ και το καμαμπέρ, αλλά μάλλον δεν θα δοκίμαζε ένα τυρί με ζωντανά σκουλήκια που ξεπηδούν από μέσα του. Αυτό το μοναδικό και αμφιλεγόμενο τυρί είναι γνωστό ως casu marzu, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το «πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο» από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες το 2009. Παρά την επικίνδυνη φήμη του, παραμένει μια αγαπημένη λιχουδιά στη Σαρδηνία.
Το casu marzu παρασκευάζεται από δύο βασικά συστατικά: πρόβειο γάλα και ζωντανά σκουλήκια. Το τυρί συνήθως παρασκευάζεται από τοπικούς φουρνάρηδες που ανοίγουν έναν τροχό πεκορίνο και αφήνουν τις μύγες του τυριού, επιστημονικά γνωστές ως «Piophila casei», να γεννήσουν τα αυγά τους στις ρωγμές του τυριού. Καθώς αυτά τα αυγά εκκολάπτονται, τα σκουλήκια διευκολύνουν τη ζύμωση, μετατρέποντας το τυρί σε μια μαλακή, κρεμώδη απόλαυση.
Η διαδικασία παρασκευής οποιουδήποτε τυριού περιλαμβάνει τη θέρμανση του γάλακτος και την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών για την υποβοήθηση της ζύμωσης. Ωστόσο, με το casu marzu, οι καταναλωτές ουσιαστικά τρώνε το τυρί καθώς ζυμώνεται, χάρη στις ζωντανές προνύμφες. Αυτά τα σκουλήκια είναι ιδιαίτερα δραστήρια και μπορούν να πηδήξουν μέχρι και 15 εκατοστά στον αέρα, αυξάνοντας τη φήμη του τυριού.
Ορισμένοι λάτρεις του τυριού προτιμούν να αναμειγνύουν το τυρί χρησιμοποιώντας φυγόκεντρο για να αναμειγνύουν καλά τα σκουλήκια, ενώ άλλοι το απολαμβάνουν στη φυσική του κατάσταση, με τα σκουλήκια και όλα τα υπόλοιπα.
Λόγω των πιθανών κινδύνων για την υγεία, η εμπορική πώληση του casu marzu απαγορεύεται. Η κύρια ανησυχία είναι η εντερική μυίαση, μια κατάσταση όπου οι προνύμφες θα μπορούσαν δυνητικά να επιβιώσουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε σοβαρά συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Ο κίνδυνος αυτός προκύπτει από την πιθανότητα οι προνύμφες να εγκατασταθούν και να εκκολάψουν αυγά εντός του γαστρεντερικού σωλήνα.
Η μακροχρόνια πολιτιστική σημασία του και το μοναδικό γευστικό προφίλ του το κρατούν ζωντανό στην παράδοση της Σαρδηνίας, όπου το τιμάται ως κάτι περισσότερο από ένα απλό τυρί, αλλά ως μαρτυρία της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού.
Πηγή: gazzetta.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό