Ηράκλειο: 16oC

Συνταγή: Λουκανικοπιτάκια με ζύμη σφολιάτας

16.09.2024, 5:32

Δοκιμάστε τα!

Συνταγή για εύκολη λουκανικόπιτα με σφολιάτα και τυρί που λιώνει, ιδανική για πάρτι και καλέσματα.

Υλικά

Για τις λουκανικόπιτες

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 4 χωριάτικα λουκάνικα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5-6 ντοματίνια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. κασέρι τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την επάλειψη

  • 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 200 °C στον αέρα, ψήνουμε στη μεσαία σχάρα.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα για τη ζύμη ώστε το μέγεθος της να είναι περίπου 40×30 εκατοστά.
  • Με κουπ πατ διαμέτρου 10 εκατ., κόβουμε 12 δίσκους στη σφολιάτα.
  • Βουτυρώνουμε φόρμες, βάζουμε μέσα τους δίσκους σφολιάτας και γεμίζουμε με τη γέμιση.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το άλλο φύλλο σφολιάτας σε πιο λεπτό φύλλο.
  • Με κουπ πατ 8 εκατ., κόβουμε 12 δίσκους σφολιάτας.
  • Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό τις άκρες από τα καπάκια σφολιάτας και κλείνουμε.
  • Τσιμπάμε τις άκρες της σφολιάτας περιμετρικά ώστε να φυλακίζουμε τη γέμιση.
  • Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε μικρές χαρακιές, σταυρωτά στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 10΄ στους 200°C και χαμηλώνουμε στους 170°C στον αέρα.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνει τραγανή η σφολιάτα.
  • Αφήνουμε να σταθούν για 10΄ και ξεφορμάρουμε. Τρώγονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε το λουκάνικο σαν κιμά και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε ζυμώνοντας τα υλικά.
  • Ακουμπάμε από δύο κουταλιές γέμιση μέσα σε κάθε λουκανικόπιτα.

Μυστικά

  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το λουκάνικο να είναι καθαρισμένο από το περίβλημά του.
  • Η κρύα σφολιάτα αγαπάει τον καυτό αέρα. Γι’ αυτό, ψήνουμε πάντα τη σφολιάτα στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
  • Για να δώσουμε γρήγορα όγκο στη σφολιάτα, ψήνουμε πάντα τα πρώτα 10΄ σε δυνατή θερμοκρασία στον αέρα στη μεσαία σχάρα και μόλις φουσκώσει η σφολιάτα και ξεχωρίσουν οι στρώσεις της, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 ίσως 180 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Για να δώσετε σχήμα στη ζύμη σφολιάτας, θα πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο. Εάν την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου πολύ ώρα, θα ανεβεί η θερμοκρασία της και θα σας δυσκολέψει στο να τη δουλέψετε και να της δώσετε σχήμα.
  • Αφού ψηθούν και κρυώσουν οι λουκανικόπιτες, μπορείτε να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη για 1 μήνα, Τις ζεστάνετε όπως είναι παγωμένες για 15′ στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, πριν σερβίρετε.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

ΕΣΥ: Συνεχίζεται και αύριο η 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Style

Σουφλέ με σπανάκι και ψωμί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κόσμος

Σουηδία: 18χρονος κατηγορείται ότι προετοίμαζε τζιχαντιστική επίθεση σε φεστιβάλ στη Στοκχόλμη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Style

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 6/11/2025: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 2.300.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Κέλλας: Κανονικά οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στο τέλος Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Νέο τροχαίο ατύχημα με τραυματία – Τούμπαρε ΙΧ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Αθλητικά

Νέο σκάνδαλο στοιχηματισμού στο αμερικανικό μπάσκετ: Στο στόχαστρο του FBI πάνω από 30 παίκτες του NCAA

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Αθλητικά

Στο 90’ η «λύτρωση»: Η ΑΕΚ ισοφάρισε 1-1 τη Σάμροκ με πέναλτι Γιόβιτς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Αθλητικά

«Πράσινο» βήμα πρόκρισης: Ο Παναθηναϊκός υπέγραψε νίκη 0-1 κόντρα στην Μάλμε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Για ποιον λόγο να αφήνω πάντα ανοιχτό το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →