Ηράκλειο: 26oC

Σφολιατίνια ήλιος με σοκολάτα

20.09.2024, 4:40

Τα υλικά και η εκτέλεση

Σφολιατίνια μια πεντανόστιμη, κρατσανιστή και αφράτη σφολιάτα με σοκολάτα ή μερέντα που θρυμματίζεται στο στόμα.

Υλικά

Για τα σφολιατίνια

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτα
  • 3-4 κοφτές κ.σ. πραλίνα
  • 4-5 κ.σ. γάλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • άχνη ζάχαρη για σερβίρισμα

Για το vτιπ σοκολάτας

  • 150 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη ή σταγόνες σοκολάτας
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 150 γραμ. κρέμα γάλακτος

Για τα σφολιατίνια

  • Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα και ανοίγουμε στον πάγκο κάθε φύλλο χωριστά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Με τσέρκι ή στρογγυλό όσο μεγαλύτερο γίνεται, κόβουμε και δίνουμε σε κάθε φύλλο στρογγυλό σχήμα.
  • Απλώνουμε με σπάτουλα ή κουτάλι την πραλίνα σε όλη την επιφάνεια του ενός δίσκου αφήνοντας κενό 2 εκ. περιμετρικά.
  • Καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο τη ζύμη.
  • Τοποθετούμε στο κέντρο μικρό ποτήρι, πιέζοντας την απαλά χωρίς να την κόψουμε.
  • Το βάζουμε όλο μαζί σε δίσκο και αφήνουμε στην κατάψυξη για 10′ να σφίξει καλά η ζύμη για τη σφολιάτα με μερέντα.
  • Με πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ακτινωτά σε 4, μετά σε 8 και τέλος, σε 32 λωρίδες.
  • Πιάνουμε απαλά κάθε λωρίδα και την στρίβουμε 3 φόρες.
  • Όμοια κάνουμε και τις υπόλοιπες λωρίδες ζύμης.
  • Στο τέλος, το σχήμα που θα έχουμε θα θυμίζει το λουλούδι Ήλιος.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα για σφολιάτα με μερέντα αφήνουμε 10′ στο ψυγείο να παγώσει η ζύμη, γιατί ζεσταίνεται από την επαφή και τη θερμοκρασία του χώρου που δουλεύουμε.
  • Αλείφουμε με γάλα την επιφάνεια.
  • Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.
  • Ψήνουμε τη σφολιάτα με μερέντα για 6-8′ σε δυνατό φούρνο και χαμηλώνουμε στους 180ºC.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 περίπου λεπτά μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να τραγανίσουν.
  • Τραβάμε 1 – 1 κάθε σφολιάτα με σοκολάτα και το απολαμβάνουμε, είτε σκέτο, είτε βουτώντας το σε ντιπ σοκολάτας για μεγαλύτερη απόλαυση.

Για το ντιπ σοκολάτας

  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Αφήνουμε 1′ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το ντιπ σοκολάτας.
  • Όσο περισσέψει το διατηρούμε στο ψυγείο και το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί να μαλακώσει πριν την επόμενη χρήση.
  • Το μυστικό της Αργυρώς για πιο κρατσανιστή σφολιάτα με μερέντα, αφού την βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε να σταθεί 5-7′, να τραβήξει η σφολιάτα με σοκολάτα την υγρασία από τη θερμοκρασία ψησίματος και να τραγανίσει εξωτερικά.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment