Ηράκλειο: 32oC

Δεκαπενταύγουστος: Αυτό το φαγητό τρώνε σήμερα στην Εύβοια

15.08.2024, 12:17

Στον Οξίλινθο Ευβοίας, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, προσφέρεται παραδοσιακό στιφάδο και εκλεκτή ρετσίνα

Το παραδοσιακό Στιφάδο Κύμης επιστρέφει μετά από 102 χρόνια και θα αναβιώσει στις 15 Αυγούστου 2024 στην Πλατεία Ιαματικής Πηγής Χωνευτικού Κύμης.

Η αναβίωση του εθίμου οργανώνεται με τη βοήθεια της Επιτροπής Πανήγυρις της 15ης Αυγούστου Οξυλίθου, η οποία χορηγεί 10 καζάνια για την παρασκευή του στιφάδου. Τα καζάνια θα επιστραφούν άμεσα όπως παρελήφθησαν. Ο Προοδευτικός Φιλαθρησκευτικός Σύλλογος Καλημεριάνων θα προσφέρει κρεμμύδια και ντομάτες, ενώ τα κρέατα θα δωρηθούν από τους κ. Τάσο Καμπούρη και Στέλλα Πανέρη. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μετοχίου Διρφύων, Σταύρος Γιαμαρέλος, θα παραχωρήσει τα μπαχαρικά.

Ο Δήμος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Επιτροπή, τους χορηγούς και τους εθελοντές, και καλεί όλους να υποστηρίξουν την προσπάθεια. Σημειώνεται ότι τα παραδοσιακά στιφάδα σε Οξύλιθο, Καλημεριάνους και Άνω Ποταμιάς θα διεξαχθούν κανονικά την ίδια μέρα.

Στον Οξίλινθο Ευβοίας, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, προσφέρεται παραδοσιακό στιφάδο και εκλεκτή ρετσίνα στον περίβολο της Βυζαντινής εκκλησίας της Μεγαλόχαρης, μετά τη θεία λειτουργία.

Συνταγή για Στιφάδο

Υλικά:

  • 2 κιλά κρέας μοσχάρι
  • 2 κιλά κρεμμύδια
  • 1 σκόρδο
  • 3 φύλλα δάφνη
  • Λίγο πιπέρι
  • Μπαχάρι ακατέργαστο
  • 1 ντομάτα
  • 400 γραμ. λάδι
  • Λίγο αλάτι
  • Μισό ποτήρι ξύδι

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
  2. Τοποθετούμε το κρέας και τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο σε σκελίδες, τα μπαχαρικά, το ξύδι και το λάδι.
  4. Αν δεν έχουμε φρέσκια ντομάτα, διαλύουμε 1 κουταλιά του γλυκού ντοματοπελτέ σε μισό ποτήρι νερό.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 3-4 ώρες σε σιγανή φωτιά, χωρίς να το ξεσκεπάσουμε.
  6. Σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό.

Πηγή: evima.gr