Ηράκλειο: 26oC

Συνταγή: Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο

10.10.2024, 23:36

Εύκολο και οικονομικό φαγητό!

Πεντανόστιμοι γίγαντες με κρούστα από λουκάνικο και κρουτόν στο φούρνο που θα σας ξετρελάνουν! Σερβίρετέ τους με φέτα και θα ξετρελαθείτε. Είναι μία εύκολη συνταγή, με συνδυασμό γεύσεων μαγικό!

Υλικά

  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 πράσα
  • 2 κλων. σέλερι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 συσκ. πομοντόρια (ντοματάκια) ή κονκασέ
  • 250 γρ. σπανάκι και 250 γραμ. λάπαθα
  • Αλάτι
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο
  • 1/4 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο χωρίς το περίβλημα
  • Τρίμματα φέτας για το σερβίρισμα

Για τους γίγαντες

  • Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα μαγειρικής.
  • Την επομένη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
  • Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40΄.

Για τα λαχανικά

  • Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμύδια και το σέλερι.
  • Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες.
  • Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι και τα λάπαθα.
  • Τα ψιλοκόβουμε.
  • Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Τα αφήνουμε να μαραθούν για 5΄.
  • Σπάμε τα πομοντόρια (ντοματάκια) με πιρούνι και τα προσθέτουμε στα λαχανικά.
  • Συμπληρώνουμε 1 φλιτζ. νερό, το μπούκοβο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Βράζουμε τη σάλτσα για 5′-7′.
  • Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Για το ψήσιμο

  • Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ταψί.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα, κάνουμε μία στρώση το σπανάκι με τα λάπαθα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε φούρνο στους 200°C για 40΄, να μείνει με το λάδι του το φαγητό.

Για τα λουκάνικα

  • Αλέθουμε το μπαγιάτικο ψωμί στο μπλέντερ.
  • Βάζουμε το λουκάνικο στο μπλέντερ, να γίνει κιμάς.
  • Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τα ψίχουλα και το λουκάνικο και τα αφήνουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
  • Ανακατεύουμε συχνά.
  • Απλώνουμε το μίγμα με το λουκάνικο στο φαγητό και ψήνουμε στους 230°C για 10΄, να ροδίσει καλά η κρούστα.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τρίματα φέτας.

Μυστικό

  • Μην βράζετε σε δυνατή φωτιά τα όσπρια γιατί διαλύονται.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 13 λεπτά
Υγεία

Έξι tips για να μετράτε σωστά την αρτηριακή πίεση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Σύλληψη γιατρού στο Ιπποκράτειο: Πώς τον «τσάκωσαν» και τι υποστήριξε ο ίδιος στους αστυνομικούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κρήτη

Σε ποια χωριά της Κρήτης καταργείται ο ΕΝΦΙΑ – Αναλυτικά η λίστα με τους οικισμούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Αθλητικά

Αταμάν: «Αγαπώ την Ελλάδα, ελπίζω να παίξουμε κόντρα στους παίκτες μου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κόσμος

Kατέρρευσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Υπουργός Υγείας της Σουηδίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κόσμος

Συναγερμός στο Χίθροου: Εκκενώθηκε τερματικός σταθμός – Χειροπέδες σε 57χρονος που έφερε πάνω του ύποπτο σπρέι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Οικονομία

Άμεσες τραπεζικές μεταφορές: Όλοι οι κίνδυνοι για τους χρήστες και οι νέες δυνατότητες που έρχονται

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Καιρός

Πρώτη γεύση φθινοπώρου στη Μεσόγειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ηράκλειο

Hμιμαραθώνιος Κρήτης: Το φετινό σποτ ξεπέρασε τις 200.000 προβολές μέσα σε λίγες ώρες (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Υγεία

Μοναχοπαίδι: Όταν η αγάπη των γονιών μετατρέπεται σε βάρος

Διαβάστε περισσότερα