Εύκολο και οικονομικό φαγητό!
Πεντανόστιμοι γίγαντες με κρούστα από λουκάνικο και κρουτόν στο φούρνο που θα σας ξετρελάνουν! Σερβίρετέ τους με φέτα και θα ξετρελαθείτε. Είναι μία εύκολη συνταγή, με συνδυασμό γεύσεων μαγικό!
Υλικά
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. γίγαντες
- 2 πράσα
- 2 κλων. σέλερι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 συσκ. πομοντόρια (ντοματάκια) ή κονκασέ
- 250 γρ. σπανάκι και 250 γραμ. λάπαθα
- Αλάτι
- Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο μπούκοβο
- 1/4 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/4 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί
- 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο χωρίς το περίβλημα
- Τρίμματα φέτας για το σερβίρισμα
Για τους γίγαντες
- Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα μαγειρικής.
- Την επομένη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
- Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40΄.
Για τα λαχανικά
- Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμύδια και το σέλερι.
- Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες.
- Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι και τα λάπαθα.
- Τα ψιλοκόβουμε.
- Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Τα αφήνουμε να μαραθούν για 5΄.
- Σπάμε τα πομοντόρια (ντοματάκια) με πιρούνι και τα προσθέτουμε στα λαχανικά.
- Συμπληρώνουμε 1 φλιτζ. νερό, το μπούκοβο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Βράζουμε τη σάλτσα για 5′-7′.
- Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Για το ψήσιμο
- Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ταψί.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα, κάνουμε μία στρώση το σπανάκι με τα λάπαθα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε φούρνο στους 200°C για 40΄, να μείνει με το λάδι του το φαγητό.
Για τα λουκάνικα
- Αλέθουμε το μπαγιάτικο ψωμί στο μπλέντερ.
- Βάζουμε το λουκάνικο στο μπλέντερ, να γίνει κιμάς.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Προσθέτουμε τα ψίχουλα και το λουκάνικο και τα αφήνουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
- Ανακατεύουμε συχνά.
- Απλώνουμε το μίγμα με το λουκάνικο στο φαγητό και ψήνουμε στους 230°C για 10΄, να ροδίσει καλά η κρούστα.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τρίματα φέτας.
Μυστικό
- Μην βράζετε σε δυνατή φωτιά τα όσπρια γιατί διαλύονται.
Πηγή: argiro.gr
Δημοφιλή
Ασύλληπτη τραγωδία: Πατέρας πέθανε ενώ κουβαλούσε το φέρετρο του γιου του (φωτό)
Ηράκλειο: Σε αυτά τα χωριά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
Kρήτη: Σοκαριστικό βίντεο δείχνει τη μοιραία διαδρομή του φορτηγού όπου σκοτώθηκε ο 17χρονος Γιώργος
Θλίψη στο Λασίθι: Έφυγε στα 57 του χρόνια ο Νίκος Χριστοδουλάκης
Έγκυος η Κατερίνα Καινούργιου
Σπαραγμός για την 19χρονη Κάτια που σκοτώθηκε σε τροχαίο - Δείτε φωτογραφίες
Νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι: Ο Νίκος Αναστασίου στο «τιμόνι» του αερολιμένα
Αγωνία για 11χρονο αγόρι: Χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι πέφτοντας από το ποδήλατο - Νοσηλεύεται διασωληνωμένος
Εφιάλτης για 19χρονη στη Ρόδο: Την οδήγησε στην τουαλέτα του μπαρ και τη βίασε