Ηράκλειο: 23oC

Συνταγή: Γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο

10.10.2024, 23:36

Εύκολο και οικονομικό φαγητό!

Πεντανόστιμοι γίγαντες με κρούστα από λουκάνικο και κρουτόν στο φούρνο που θα σας ξετρελάνουν! Σερβίρετέ τους με φέτα και θα ξετρελαθείτε. Είναι μία εύκολη συνταγή, με συνδυασμό γεύσεων μαγικό!

Υλικά

  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 πράσα
  • 2 κλων. σέλερι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 συσκ. πομοντόρια (ντοματάκια) ή κονκασέ
  • 250 γρ. σπανάκι και 250 γραμ. λάπαθα
  • Αλάτι
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο
  • 1/4 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο χωρίς το περίβλημα
  • Τρίμματα φέτας για το σερβίρισμα

Για τους γίγαντες

  • Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα μαγειρικής.
  • Την επομένη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
  • Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40΄.

Για τα λαχανικά

  • Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμύδια και το σέλερι.
  • Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες.
  • Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι και τα λάπαθα.
  • Τα ψιλοκόβουμε.
  • Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Τα αφήνουμε να μαραθούν για 5΄.
  • Σπάμε τα πομοντόρια (ντοματάκια) με πιρούνι και τα προσθέτουμε στα λαχανικά.
  • Συμπληρώνουμε 1 φλιτζ. νερό, το μπούκοβο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Βράζουμε τη σάλτσα για 5′-7′.
  • Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

Για το ψήσιμο

  • Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ταψί.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα, κάνουμε μία στρώση το σπανάκι με τα λάπαθα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε φούρνο στους 200°C για 40΄, να μείνει με το λάδι του το φαγητό.

Για τα λουκάνικα

  • Αλέθουμε το μπαγιάτικο ψωμί στο μπλέντερ.
  • Βάζουμε το λουκάνικο στο μπλέντερ, να γίνει κιμάς.
  • Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τα ψίχουλα και το λουκάνικο και τα αφήνουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
  • Ανακατεύουμε συχνά.
  • Απλώνουμε το μίγμα με το λουκάνικο στο φαγητό και ψήνουμε στους 230°C για 10΄, να ροδίσει καλά η κρούστα.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τρίματα φέτας.

Μυστικό

  • Μην βράζετε σε δυνατή φωτιά τα όσπρια γιατί διαλύονται.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 6 λεπτά
Κόσμος

1 στους 4 χώρους εργασίας στην Ευρώπη παίρνει αποφάσεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Προς απόσυρση το πρώην Φρουραρχείο Αγίου Νικολάου από την ηλεκτρονική δημοπρασία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κόσμος

Γάζα: Επιχείρηση ανεύρεσης σορών ομήρων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κόσμος

Γαλλία: Δυο αδέρφια έμεναν 57 χρόνια στην ίδια πόλη και δεν γνωριζόντουσαν!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Style

Έλενα Χριστοπούλου: «Θέλω να κοιτάω τον άλλον στα μάτια και να είμαι καθαρή»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

«Λαμπάδιασε» αυτοκίνητο στη Λιοσίων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Κόσμος

Αμηχανία Καρόλου σε ερώτηση διαδηλωτή για τον πρίγκιπα Άντριου και τον Επστάιν (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης σε βάρος της 54χρονης στο λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Κόσμος

ΗΠΑ: Πανικός σε αυτοκινητόδρομο με αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού αεροπλάνου (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Δύο μαθητές συμμετείχαν σε παρέλαση σε χωριό της Καρύστου – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →