Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Φανουρόπιτα: Τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία

25.08.2024, 18:11

Πλησιάζει η μέρα του Αγίου Φανουρίου, όπου παραδοσιακά συνηθίζουμε να φτιάχνουμε φανουρόπιτες, γι’ αυτό κι εμείς σας δίνουμε όλα τα χρήσιμα tips που χρειάζεστε για να το τολμήσετε ακόμη και οι πρωτάρηδες

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Φανουρίου και το έθιμο θέλει να φτιάχνονται πίτες προς τιμήν του, οι φανουρόπιτες, που διαβάζονται και μοιράζονται στην εκκλησία την παραμονή της γιορτής το απόγευμα, στον εσπερινό ή ανήμερα το πρωί μετά την εορταστική λειτουργία. Πολλοί τη φτιάχνουν για να τους «φανερωθεί» κάποιο χαμένο αντικείμενο ή πρόσωπο, ή ό,τι άλλο έχουν ανάγκη να ζητήσουν από τον Άγιο. Είναι όμως και εκείνοι που τη φτιάχνουν ανεξαρτήτως γιορτής και εποχής, γιατί είναι πολύ νόστιμη και ελαφριά, αφού φτιάχνεται με λάδι και χυμόπορτοκαλιού και όχι αυγά και βούτυρο.

 

Σε όποια κατηγορία κι ανήκετε, είτε την φτιάχνετε κάθε χρόνο, είτε δεν την έχετε ξαναφτιάξει ποτέ, εμείς σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε φέτος να φτιάξετε μία, γιατί είναι μια εύκολη και πολύ νόστιμη πίτα, που μοιάζει με αρωματικό, ανάλαφρο κέικ. Επειδή όμως δεν είναι κλασικό κέικ με αυγά, χρειάζεται να είμαστε λίγο προσεχτικοί με την εκτέλεσή της, γι’ αυτό κι εμείς μιλήσαμε με τη Γεωργία Κοφινά, που είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας-ερευνήτρια γαστρονομίας και έχει εντρυφήσει στα παραδοσιακά εδέσματα.

Οι χρήσιμες συμβουλές της:

– Επειδή πρόκειται για παραδοσιακό έδεσμα δεν ψήνεται η φανουρόπιτα σε φόρμα κέικ, ούτε αναποδογυρίζεται. Μοιράζεται ή σερβίρεται κατευθείαν από το ταψί.

– Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπορέλαιο με ένα ελαφρύ ελαιόλαδο για να είναι πιο κοντά στην αυθεντική παραδοσιακή φανουρόπιτα. Ή να βάλετε 50% σπορέλαιο και 50% ελαιόλαδο.

– Αν χρησιμοποιήσετε μίξερ για το ανακάτεμα, προσθέτετε το αλεύρι τμηματικά και ανακατεύετε μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί στο υγρό μείγμα. Το υπερβολικό ανακάτεμα έχει το αποτέλεσμα να γίνει το γλυκό σκληρό ή να τρίβεται εύκολα.

– Ψήνεται καλύτερα στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου, με αντιστάσεις αντί με αέρα για να ψηθεί ομοιόμορφα ο πάτος και να μην πάρει πολύ χρώμα η επιφάνεια.

– Αν χρησιμοποιήσετε σταφίδες, πριν τις βάλετε στο μείγμα να τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Αυτό αποτρέπει τις σταφίδες από το να κολλάνε μεταξύ τους και έτσι μοιράζονται ομοιόμορφα στο μείγμα.

Καλή επιτυχία!

πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δύο ανήλικα κορίτσια πίσω από την φωτιά στο Σκαλάνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Αθλητικά

ΑΕΚ-ΟΦΗ: Για την πρωτιά οι γηπεδούχοι για την υπέρβαση ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Σε άλυτο μυστήριο εξελίσσεται η εξαφάνιση του 33χρονου γιατρού από το Βενιζέλειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα, το ωράριο λειτουργίας της αγοράς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ηράκλειο

«Όταν οι Νότες Γίνονται Ιστορία» από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης «Δήμου Ηρακλείου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κρήτη

Προϋπολογισμός, κώδικας αυτοδιοίκησης και Ενετικά τείχη στο επίκεντρο της ανασκόπησης Καλοκαιρινού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι και με ποιο τρόπο θα επιστρέψουν τις παράνομες επιδοτήσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Ηράκλειο

MINOAN LINES: Νέα ώρα άφιξης στη Μήλο από Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Καιρός

Σήμερα (21/12) το χειμερινό ηλιοστάσιο (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Αισθητός σεισμός ανοικτά της Σαντορίνης

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →