Ηράκλειο: 33oC

Bελουτέ φακής με καπνιστό σκουμπρί και κρεμμύδια

26.08.2024, 0:35

Μία ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε

Να πως απλά παραδοσιακά υλικά γίνονται εύκολα ένα gourmet πιάτο, στολίδι στο τραπέζι σας! Δοκιμάστε το!

Υλικά

Για τη σούπα

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φακές
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο ολόκληρες
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κ.σ. κάππαρη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Καπνιστό σκουμπρί ή λακέρδα
  • Λίγο ελαιόλαδο για το γαρνίρισμα

Για τη βελουτέ σούπας φακής

  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες.
  • Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 6΄-8΄, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το καρότο, τις φακές και τον πελτέ ντομάτας.
  • Ανακατεύουμε και τρίβουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει.
  • Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και νερό να καλύπτει τα υλικά (να εξέχει τουλάχιστον 3-4 εκ. από την επιφάνειά τους).
  • Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45΄ (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα όσπρια). Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το ξίδι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε αυτή τη φάση η σούπα πρέπει να έχει πυκνή σύσταση.
  • Αλέθουμε τη σούπα με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Για πιο απαλή υφή μπορούμε να τη σουρώσουμε σε λεπτή σήτα. Αν η βελουτέ είναι πολύ πυκνή την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Αν είναι αραιή την αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έρθει στην πυκνότητα που θέλουμε.
  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντάς τα τακτικά.
  • Προσθέτουμε την κάππαρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  • Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
  • Μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα τη βελουτέ και γαρνίρουμε με κομμάτια καπνιστό σκουμπρί και καραμελωμένα κρεμμύδια.
  • Σερβίρουμε σε πιάτα τη βελουτέ και τη ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Πηγή: argiro.gr