Ηράκλειο: 31oC

Ανεβατή φανουρόπιτα με μαγιά

27.08.2024, 0:23

Τα υλικά και η εκτέλεση

Μία παραδοσιακή συνταγή για ανεβατή φανουρόπιτα με μαγιά από τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Υλικά

  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γλυκό κρασί
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • 600 γρ. αλεύρι
  • 6 γρ. μαγιά ξερή
  • Λίγο ελαιόλαδο για το μπολ

Προαιρετικά

  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού για τη ζύμη
  • Λίγο σουσάμι για το ταψί

Εκτέλεση

  • Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή καρύδια ψιλοκομμένα, ξύσμα από πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε.
  • Σε μια κανάτα βάζουμε το κρασί, το νερό, και το λάδι και τα ανακατεύουμε.
  • Κάνουμε λακκούβα στα στερεά υλικά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
  • Με το κουτάλι ανακατεύουμε να σχηματιστεί ζύμη.
  • Όταν σχηματιστεί λαδώνουμε τα χέρια και τη βγάζουμε στον πάγκο.
  • Ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
  • Θα κολλάει ελαφρά στα χέρια, μην βάλετε άλλο αλεύρι όμως. Πρέπει να είναι υγρή.
  • Λαδώνουμε ένα μπολ με λίγες σταγόνες λάδι και βάζουμε μέσα τη ζύμη και σκεπάζουμε καλά.
  • Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
  • Πιάνουμε με λαδωμένα χέρια τη ζύμη και την ξεφουσκώνουμε στον πάγκο.
  • Της δίνουμε σχήμα σφαιρικό και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
  • Λαδώνουμε ταψάκι 26 ή 28 εκατ.
  • Στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί ή πασπαλίζουμε το ταψί με σουσάμι.
  • Την ακουμπάμε στο ταψί και πιέζουμε να απλώσει.
  • Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 50ºC να ανεβεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
  • Προαιρετικά αλείφουμε με λίγη ζάχαρη και νερό για να γυαλίσει στο ψήσιμο.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ολόγυρα γύρω στα 30 λεπτά, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.
  • Την αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 15 λεπτά.
  • Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Την τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθεί πολύ αφράτη και μαλακή.
  • Στο σερβίρισμα αν θέλετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Mυστικό

  • Άσε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σωστά.
  • Ζέστανε τον φούρνο για 10 λεπτά στους 100ºC στις αντιστάσεις.
  • Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα τη ζύμη χωρίς να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα, για να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο SOLARIS

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κόσμος

Απίστευτο έγκλημα στην Τουρκία: 58χρονος εισαγγελέας εντοπίστηκε νεκρός με κομμένο λαιμό!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Θανάση Δαβάκη στην επετειακή εκδήλωση στο Γυαλί της Νισύρου όπου βρίσκεται το ιστορικό «πηγάδι του Μιαούλη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Style

Η νέα ταινία της Αντζελίνα Τζολί «Anxious People» με τον Τζέισον Σέγκελ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: 2.200 νεκροί και πάνω από 3.000 τραυματίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κρήτη

Τρεις νέες σχολικές μονάδες και εκτεταμένες παρεμβάσεις σε σχολεία του Δήμου Χανίων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Style

Η Ντρου Μπάριμορ θέλει το ριμέικ κλασικής ταινίας με τους Άνταμ Σάντλερ και Τζένιφερ Άνιστον

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κόσμος

Έφοδος σε κατάστημα με κούκλες Labubu για φοροδιαφυγή και παρατυπίες!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Style

Ελένη Χατζίδου: Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και η εξομολόγηση της γνωστής τραγουδίστριας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Style

Το «Dynamite» των BTS κατέρριψε νέο ρεκόρ

Διαβάστε περισσότερα