Ηράκλειο: 27oC

Στριφτόπιτα γλυκιά με σοκολάτα και βανίλια

30.08.2024, 0:29

Απολαύστε το κι αναστενάξτε από την υφή στο στόμα και τη γεύση

Τραγανά, λεπτά φύλλα και εύκολη κρέμα βανίλια, σοκολάτα και πραλίνα να μπλέκονται γλυκά και ξεμυαλιστικά.

Υλικά

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 150 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κλωνάρι βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 400 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γραμ. πικρή σοκολάτα σε σταγόνες ή ψιλοκομμένη
  • 200 γραμ. σοκολάτα πραλίνα ή γάλακτος ψιλοκομμένη
  • 100 γραμ. αλεσμένα φουντούκια
  • 6 κ.σ πραλίνα φουντουκιού
  • λίγο βούτυρο για το ταψί

Για το σερβίρισμα

  • άχνη ζάχαρη και κακάο

Εκτέλεση

  • Για τη γλυκιά στριφτόπιτα με σοκολάτα και βανίλια, προθερμαίνουμε πρώτα τον φούρνο. Θα ψήσουμε στον αέρα, στους 200 βαθμούς C.
  • Χαράζουμε τη βανίλια στην μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Ανοίγουμε τη συσκευασία του φύλλου. Βγάζουμε ένα ένα φύλλο πάνω στον πάγκο. Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λίγο λιωμένο βούτυρο και το σουρώνουμε σε πλισέ σαν βεντάλια και έπειτα το στρώνουμε σε σαλίγκαρο σε ένα στρογγυλό, βουτυρωμένο ταψί 32 εκατοστών ή παραπλήσιο μέγεθος (μέχρι και 36 εκατοστών).
  • Ξεκινάμε το στήσιμο του σαλίγκαρου από το κέντρο του ταψιού. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε σουρωμένα πλισέ φύλλα στον σαλίγκαρο μέχρι να γεμίσουμε όλο το ταψί. Αφού τελειώσουμε με όλα τα φύλλα ραντίζουμε την επιφάνεια με 2-3 κουταλιές από το βούτυρο.
  • Τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς, για να ροδίσουν ελαφρά.
  • Με προσοχή βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Πασπαλίζουμε τα ψημένα φύλλα με την κουβερτούρα, την σοκολάτα γάλακτος και τα φουντούκια. Προσθέτουμε με μικρό κουτάλι την πραλίνα σε κουταλιές εδώ κι εκεί πάνω στα φύλλα.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι, χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός, για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το υγρό μείγμα πάνω στα ψημένα φύλλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό.
  • Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε για λίγα λεπτά να σταθεροποιηθεί. Κόβουμε σε κομμάτια και αχνίζουμε με άχνη και κακάο.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές της Κρήτης θα κοπεί αύριο Τρίτη 2/9 το ρεύμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Αλίαρτος: Τρένο παρέσυρε κοπάδι ζώων που μπήκε στις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Style

Σταμάτης Γονίδης: Aποχωρεί από το σχήμα με τον Γιάννη Πλούταρχο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Μαφία της Κρήτης: Οι συλλήψεις ενδέχεται να φτάσουν τις 90 – Στόχος τους η εκκλησιαστική περιουσία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Φρίκη στην Πεύκη: Άνδρας σκοτώνει γατάκια για να εκπαιδεύσει τα σκυλιά του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Αυτοί είναι οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί της «Κρητικής Μαφίας» (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Κρήτη: Kινητοποιούνται οι κτηνοτρόφοι με αποκλεισμούς σε Πετρέ και Παντάνασσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Ειρήνη Μουρτζούκου για τον θάνατο του Παναγιωτάκη: «Δεν τον σκότωσα εγώ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Μέγαρα: Φορτηγό ανατράπηκε και τυλίχτηκε στις φλόγες (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Φωτιά ξέσπασε στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής – Επιχειρούν εναέρια μέσα

Διαβάστε περισσότερα