Ηράκλειο: 31oC

Σουπιές με πατάτες και ελιές από τη Λέρο

31.08.2024, 0:23

Τα υλικά και η εκτέλεση

Παραδοσιακή συνταγή Λέρου. Οι σουπιές με πατάτες και ελιές είναι από τα πιο νόστιμα Λέρικα φαγητά που δοκιμάσαμε στο νησί.

Υλικά

  • 1 kg σουπιές καθαρισμένες
  • ½ φλ. ξύδι από κρασί
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 3 πατάτες σε κομμάτια
  • ½ φλ. ελιές πράσινες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε της σουπιές σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.
  • Τις βάζουμε στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πιούν όλα τα υγρά τους περίπου για 10 λεπτά.
  • Όταν στεγνώσουν ρίχνουμε το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι
  • Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ. Ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε τις ντομάτες λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
  • Προσθέτουμε μισό λίτρο νερό (2 φλ.) και σκεπάζουμε.
  • Βράζουμε για 20 λεπτά.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος μπουκιάς και τις προσθέτουμε στην σάλτσα.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 20 λεπτά μέχρι να μελώσει το φαγητό.
  • Στο τέλος ελέγχουμε το αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε.
  • Ρίχνουμε τις ελιές και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια ώστε να μην λιώσουν οι πατάτες.
  • Σβήνουμε το φαγητό και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
  • Όταν σβήσουμε την εστία η κατσαρόλα πρέπει να έχει αρκετή σάλτσα γιατί μετά θα στεγνώσει πολύ.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment