Ηράκλειο: 30oC

Χοιρινό χτένι στο φούρνο με σάλτσα μουστάρδας

02.09.2024, 0:17

Mία μοναδική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε!

Το χοιρινό χτένι στο φούρνο απογειώνεται γευστικά με σάλτσα μουστάρδας. Ένα φαγητό πεντανόστιμο που ξεχειλίζει από γεύσεις και αρώματα.

Υλικά

  • 2 kg χοιρινό χτένι σπάλας χωρίς κόκαλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 3 κλων. θυμάρι
  • 3 κλων. μαϊντανό
  • 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 2 φλ. κρασί
  • 2 φλ. ζωμό κότας

Για το μείγμα λαχανικών:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κομμάτι/ια σέλερι
  • 1 κομμάτι/ια πράσο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 μήλο

Για το δέσιμο της σάλτσας:

  • 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2-3 κ.σ. γιαούρτι

Για το χοιρινό χτένι

  • Τυλίγουμε το θυμάρι, το μαϊντανό και το πιπέρι σε ένα κομμάτι τούλι και το δένουμε.
  • Αφήνουμε το κρέας για 1 ώρα στον πάγκο της κουζίνας.
  • Το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε καλά.
  • Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή σε γάστρα που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας.
  • Ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω καλά, να κάνει κρούστα, για περίπου 10΄.
  • Το βγάζουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 2΄-3΄, να γυαλίσουν.
  • Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε το 1 φλιτζ. κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως, ντεγκλασάροντας την κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το δεματάκι με τα αρωματικά και τα υπόλοιπα υγρά (κρασί και ζωμό). Πρέπει τα υγρά να καλύπτουν το κρέας μέχρι τη μέση του (γι’ αυτό μη χρησιμοποιείτε τεράστιο σκεύος, αλλιώς προσθέτετε λίγο νερό ή ζωμό).
  • Το αφήνουμε να πάρει βράση.

Για το ψήσιμο

  • Σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 15΄.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για 2 με 2 1/2 ώρες έως ότου μαλακώσει το κρέας.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε κι από τις άλλες πλευρές, να ψηθεί σωστά και να μη στεγνώσει.
  • Στη συνέχεια βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα.

Για τη σάλτσα

  • Σουρώνουμε τη σάλτσα πατώντας με κουτάλι το σουρωτήρι να περάσει όσο περισσότερη πούλπα λαχανικών γίνεται.
  • Βράζουμε τη σάλτσα ώσπου να συμπυκνωθεί σε 1 φλιτζάνι, για περίπου 5΄.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο (μαλακό) με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με τα δάχτυλα.
  • Τα προσθέτουμε στη σάλτσα κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει.
  • Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1΄.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη μουστάρδα και προαιρετικά το γιαούρτι.
  • Κόβουμε το κρέας σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Εκρήξεις στο Κατάρ – Αναφορές για χτύπημα Ισραηλινών κατά Χαμάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Πολιτική

Δημήτρης Νατσιός: «Φορολογική αφαίμαξη και ψευδείς υποσχέσεις από έναν αλαζόνα και ανίκανο πρωθυπουργό» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Τεχνολογία

Η Κωτσόβολος παρουσιάζει το Plan K και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Retail

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κόσμος

Γαλλία: Την παραίτησή του στον Μακρόν υποβάλει ο Μπαϊρού – Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για την διαδοχή του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

Ξεκινάει σεμινάριο γαλλικής γλώσσας επιπέδου Β1/Β2 αποκλειστικά εξ αποστάσεως και online

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ηράκλειο

Σε πλήρη ετοιμότητα για τη νέα σχολική χρονιά ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συναγερμός στην πυροσβεστική για φωτιά στις Μελέσες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ηράκλειο

Νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι: Ο Νίκος Αναστασίου στο «τιμόνι» του αερολιμένα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ελλάδα

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΙΤΕ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Viral

Απίστευτο λάθος δύο TikToker: Ήθελαν να ταξιδέψουν στη Νίκαια και βρέθηκαν στην Τύνιδα

Διαβάστε περισσότερα