Ηράκλειο: 23oC

Μαρμελάδα ντομάτα γλυκόξινη

28.09.2024, 5:32

Θα σας ξετρελάνει όλους! Πρέπει να τη δοκιμάσετε!

Μαρμελάδα ντομάτα, με γλυκόξινη γεύση, ιδανική για να σερβίρετε τα τυριά σας, να αλείψετε σε καναπεδάκια, να γαρνίρετε ψητό κρέας ή κοτόπουλο. Είναι εύκολη, κατακόκκινη και υπέροχη στη γεύση.

Υλικά

Για τη γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτα

  • 1 kg ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
  • 1 φλ. ζάχαρη (ιδανικά μισή λευκή μισή μαύρη)
  • 5 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
  • 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (μέγεθος καρυδιού)
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 2-3 πρέζα/ες κύμινο σκόνη
  • 2-3 πρέζα/ες καπνιστή πάπρικα
  • 2-3 πρέζα/ες μπούκοβο
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
  • 2-3 μπαχάρια

Για το σερβίρισμα

  • Λίγα φύλλα βασιλικού
  • Κράκερ ή λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί
  • Τυρί κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί
  • Λίγη κρέμα βαλσάμικου για το τελείωμα

Μαρμελάδα ντομάτα γλυκόξινη

  • Προτιμήστε ντομάτες μακρόστενες (πομοντόρια), φρέσκες ή εμπορίου.
  • Ξεκινώντας να φτιάξουμε την μαρμελάδα ντομάτα, πλένουμε και βγάζουμε την καρδιά της ντομάτας.
  • Ζουλάμε να φύγουν τα σπόρια και κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.
  • Τις βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά σε σκόνη.
  • Αφήνουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου 1 ώρα.
  • Τότε, δένουμε σε τουλπάνι, το γαρύφαλλο, την κανέλα, τα μπαχάρια και τα ρίχνουμε στη μαρμελάδα ντομάτα.
  • Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε.
  • Συνεχίζουμε και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου μισή ώρα.
  • Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, όταν ανοίγουμε δρόμο-αυλάκι, με την ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας. Δηλαδή εάν η διαδρομή που χαράζουμε δεν ξαναγεμίζει με υγρά και η μαρμελάδα μας είναι πυκνή, τότε είναι έτοιμη.
  • Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά από τη μαρμελάδα ντομάτα.
  • Ισομοιράζουμε τη μαρμελάδα ντομάτα σε δύο αποστειρωμένα βάζα των 250 γραμ.
  • Γεμίζουμε τα βάζα με μαρμελάδα μέχρι το χείλος.
  • Καλύπτουμε με τα καπάκια, αναποδογυρίζουμε τα βάζα επάνω στον πάγκο της κουζίνας.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  • Η μαρμελάδα διατηρείται για τρεις εβδομάδες στο ψυγείο αφού κρυώσει.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Ιστορικοί θησαυροί στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στη Χερσόνησο – Εντυπωσίασε η ιδιωτική συλλογή του Μανώλη Θαλασσινού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Style

Πώς θα κερδίσετε αυτόν που σας αρέσει ανάλογα με το ζώδιό του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Style

Κατερίνα Καινούργιου: «Ένα πράγμα ανυπομονώ όταν γίνω μανούλα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Με λαμπρότητα η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Χειροπέδες σε 46χρονο άνδρα για ναρκωτικά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

28η Οκτωβρίου: Πλήθος κόσμου στη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Πολιτική

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Oι νέες λαμπρές σελίδες της ιστορίας θα γραφτούν και πάλι από τον οργανωμένο λαό»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Κρήτη

Μυλοπόταμος: Χειροπέδες σε 33χρονο άνδρα για όπλα – Τον σταμάτησαν και έπιασαν «λαυράκι» –

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Ηράκλειο

Μεγαλοπρεπής και λαμπρή η παρέλαση στη Χερσόνησο – «Έκλεψε» τα βλέμματα η φιλαρμονική του Δήμου στην πρώτη της επίσημη εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Ελλάδα

Σοφία Βέμπο: Η άγνωστη ιστορία του τραγουδιού «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →