Ηράκλειο: 26oC

Φινόκιο καραμελωμένο με γαρίδες και φασόλια

03.09.2024, 0:17

Τα υλικά και η εκτέλεση

Το φινόκιο συνδυάζεται υπέροχα με τη γλύκα της γαρίδας, την κρεμώδη υφή των φασολιών και τα αρώματα των βοτάνων.

Υλικά

  • 1 μεγάλο φινόκιο
  • 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ψιλά ή μέτρια φασόλια βρασμένα
  • 8 γαρίδες καθαρισμένες
  • ½ φλ. λευκό κρασί
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 λεμόνι
  • Λίγο μπούκοβο ή μισή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε το φινόκιο και κρατάμε τις κορυφές.
  • Κόβουμε στη μέση τη ρίζα και μετά κάθε κομμάτι σε τρεις χοντρές φέτες, φροντίζοντας να μείνουν ενωμένες στη ρίζα, χωρίς να διαλυθούν.
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές, να πάρει ένα ομοιόμορφο ωραίο ρόδινο χρώμα και να καραμελώσει.
  • Ρίχνουμε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.
  • Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά το φινόκιο.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα βρασμένα φασόλια και, αν θέλουμε, το μπούκοβο (ή την πιπεριά) και στύβουμε από πάνω το λεμόνι.
  • Σκεπάζουμε πάλι το σκεύος με το καπάκι του και σιγοβράζουμε το μείγμα για 3 λεπτά ακόμα. Στο τέλος πρέπει να έχει μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα.
  • Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες κορυφές φινόκιο και λίγο μαϊντανό.
  • Μοιράζουμε στα πιάτα και σερβίρουμε με φρυγανισμένη μπαγκέτα.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment