Ηράκλειο: 26oC

Τάρτα της γιαγιάς με κρέμα και κουκουνάρι

06.09.2024, 6:15

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Πλούσια κρέμα και κουκουνάρια έχει η Torta della nonna, η ιταλική «τάρτα της γιαγιάς» που είναι το απόλυτο συνοδευτικό για τον καφέ ή το απογευματινό τσάι.

Υλικά

Μερίδες: 12

Για την ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι + επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κρύο από το ψυγείο, σε μικρά κομμάτια + λίγο για την ταρτιέρα
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 αυγά

Για την κρέμα

  • 5 κρόκοι αυγών
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 700 ml φρέσκο γάλα, πλήρες (το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με μία φλούδα λεμονιού, την οποία μόλις το γάλα ζεσταθεί την πετάμε)
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. κουκουνάρια (ή αμύγδαλα λευκά, κομμένα σε φετάκια, κατά μήκος), μουλιασμένα σε νερό για 10 λεπτά, καλά σκουπισμένα – αυτό το κάνουμε για να μην καούν στο ψήσιμο
  • λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα, (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε την τάρτα της γιαγιάς με κρέμα και κουκουνάρι, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και τα κομματάκια βουτύρου και τρίβουμε τα υλικά μεταξύ τους με τις άκρες των δαχτύλων μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι, την άχνη και τα αυγά και ζυμώνουμε γρήγορα με τα χέρια μας, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη (δεν μας πειράζει αν μείνουν μερικά κομματάκια βουτύρου διακριτά στη ζύμη).
  3. Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  4. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό στρογγυλό φύλλο με πάχος 4 χιλιοστά και διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα, δηλαδή να φτάσει περίπου τα 28-30 εκ.
  5. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματά της. Κόβουμε τα περισσεύματα με μαχαίρι.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Μαζί προθερμαίνουμε και μια λαμαρίνα φούρνου ή ένα ρηχό ταψί, μεγαλύτερο από την ταρτιέρα, και το τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου.

Κρέμα

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος.
  2. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με ένα σύρμα να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ στο μείγμα των κρόκων και χτυπάμε για λίγο, μέχρι να ενσωματωθεί.
  4. Μόλις βράσει το γάλα, αδειάζουμε περίπου το 1/3 μέσα στο μείγμα των κρόκων αργά αργά, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, προσθέτουμε και το ξύσμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  6. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα δεμένη και λεία που να καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Δεν την αφήνουμε να βράσει.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε αμέσως την κρέμα μέσα στην ταρτιέρα.
  8. Ισιώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε την ταρτιέρα στο προθερμασμένο ταψί. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια της κρέμας τα κουκουνάρια ή τα αμύγδαλα.
  9. Τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 15 λεπτά.
  10. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να σφίξει και να στέκεται και τα κουκουνάρια (ή τα αμύγδαλα) να ροδίσουν απαλά.
  11. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να γίνει χλιαρή ή να κρυώσει εντελώς προτού σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment