Μια καταπληκτική συνταγή που θα τους ξετρελάνει όλους
Αφράτο πεϊνιρλί με γέμιση κιμά! Η εύκολη ζύμη πεϊνιρλί έχει ένα μυστικό για πολύ νοστιμιά!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι δυνατό
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- 1 φακελάκι μαγιά
- Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1½ φλ)
- 2 πρέζα/ες ζάχαρη
- 50 γρ. λιωμένο βούτυρο (χλιαρό)
- Έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο
Για τη γέμιση
- 350 γρ. κιμά (μοσχάρι)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 μέτριες ντομάτες ή ντοματίνια
- Λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- διάλυμα αυγού (ή λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα του πεινιρλί)
Για την εύκολη ζύμη του πεϊνιρλί με κιμά
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Διαλύουμε το αλάτι στο νερό το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
- Αντί για σκέτο νερό μπορούμε να προσθέσουμε μισό νερό και μισό γάλα χλιαρό.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη.
- Η ζύμη πεϊνιρλί είναι έτοιμη όταν από το ζύμωμα γίνει απαλή κι εύπλαστη.
- Τη βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί.
- Περίπου για 1 ώρα.
- Όταν η ζύμη φουσκώσει και ξεκουραστεί, την αδειάζουμε στον πάγκο, τη ζυμώνουμε λίγα λεπτά και τη χωρίζουμε στα τέσσερα.
- Σε λαμαρίνα, ακουμπάμε λαδόκολλα.
- Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε 4 οβάλ φύλλα με πάχος περίπου μισό εκατοστό.
- Βάζουμε τα οβάλ φύλλα στη λαμαρίνα.
- Ισομοιράζουμε τη γέμιση με τον κιμά.
- Αφήνουμε 1 εκατοστό κενό περιμετρικά.
- Ανασηκώνουμε τις άκρες και σχηματίζουμε βαρκούλες.
- Τσιμπάμε τις ενώσεις.
- Τα αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά.
- Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210 με 220°C.
- Στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, περίπου για 25 λεπτά να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Για την γέμιση του πεϊνιρλί με κιμά
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε την πιπεριά και τη ντομάτα.
- Αλατίζουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά να μαραθούν, σβήνουμε με το ξύδι.
- Αφήνουμε λίγο τα λαχανικά να κρυώσουν.
- Τα ρίχνουμε στον κιμά.
- Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε τον κιμά.
- Αν θέλουνε προσθέτουμε πάπρικα ή ρίγανη.
- Γεμίζουμε κανονικά τα πεϊνιρλί και τα ψήνουμε.
Μυστικά
- Το πεϊνιρλί με κιμά δεν σερβίρεται ποτέ καυτό.
- Επειδή ο κιμάς στο ψήσιμο κατεβάζει υγρά, πρέπει το καυτό πεϊνιρλί να σταθεί στο ταψί και να μείνει για 10 λεπτά χωρίς να κοπεί, ώστε να τραβήξει τα υγρά του.
- Αν θέλουμε, στα τελευταίο λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε λίγο κασέρι κι αφήνουμε να λιώσει.
- Η οξύτητα του λεμονιού στα λαχανικά δίνει ένταση στο πεϊνιρλί.
Πηγή: argiro.gr

Δημοφιλή
Πέντε «μοιραία» λάθη που κάνουν οι άνδρες στο σεξ – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί
Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής – Τι εξετάζουν οι αρχές
Συγκλονίζει ο Σταύρος Σβήγκος για τον γιο του: «Δεν μας έλεγαν οι γιατροί αν θα τα καταφέρει»
Κρήτη: Αποκαλύψεις «βόμβα» για το φονικό στα Χανιά - «Υπήρχε πάντα ένα μίσος ανάμεσα στις οικογένειες»
Χανιά: «Λύγισε» η σύζυγος του 52χρονου που δολοφονήθηκε στη Κίσσαμο - Φόβος για βεντέτα
Σταύρος Ζαλμάς: Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις για AIDS, τις πήρα και τις πήγα στον διευθυντή
GNTM: Μοντέλο έπεσε από καρέκλα κατά τη διάρκεια του σετ - Δείτε το βίντεο
Ηράκλειο: Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα - Αγροτικό καρφώθηκε σε στάση λεωφορείου (φωτογραφίες)
Βαρύ το πένθος για τον αναπληρωτή υπουργό - Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του