Ηράκλειο: 31oC

Ημικρανία: Χωρίς πρόσβαση σε νέες θεραπείες οι ασθενείς στην Ελλάδα

15.09.2024, 1:46

Οι συχνές κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται

Η ημικρανία είναι το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως και πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου. Η παγκόσμια έρευνα αναπτύσσει συνεχώς νέες θεραπείες. Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με την παθοφυσιολογία της ημικρανίας και συσκευές νευρο-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την προφύλαξη της ημικρανίας και των άλλων κεφαλαλγιών, όπως είναι η αθροιστική κεφαλαλγία.

Όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες πρέπει απαραίτητα να έχουν ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν από μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Συχνά ωστόσο, τα ίδια τα αναλγητικά, επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους κεφαλαλγικούς ασθενείς.

«Το θεραπευτικό τραπέζι του νευρολόγου έχει πρόσφατα γεμίσει από καινούργιες φαρμακευτικές θεραπείες για την ημικρανία αποτελώντας μία μοναδικότητα στην θεραπευτική, όχι μόνο της νευρολογίας αλλά όλης της ιατρικής. Τα φάρμακα αυτά εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες που έχουν εν μέρει διαφορετικό μηχανισμό δράσης και διαφορετικό τρόπο χορήγησης: τις τζεπάνες και τις ντιτάνες που χορηγούνται από το στόμα και τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του πεπτιδίου CGRP. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται τέσσερα φάρμακα που είναι όλα ενέσιμα και χορηγούνται είτε μια φορά το μήνα, είτε κάθε τρεις μήνες.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους είναι εξαιρετικά καλές, όπως επίσης μοναδικός είναι ο τρόπος με τον οποίον έχουν ελεγχθεί σε εκτενείς κλινικές μελέτες» ανέφερε στη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας (12 Σεπτεμβρίου) ο καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, κ. Δήμος-Δημήτριος Μητσικώστας.

Έχουν ωστόσο ένα αδύνατο σημείο, όπως επισημαίνει. «Τα νέα φάρμακα είναι ακριβά. Η αυξημένη τιμή τους, που είναι επίπτωση της ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην προσβασιμότητά τους. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, στην Ελλάδα, ωστόσο η προσβασιμότητα είναι περισσότερο περιορισμένη, σχεδόν στραγγαλισμένη. Ο τρόπος χορήγησης με πλήρη αποζημίωση που υφίσταται επί του παρόντος, δημιουργεί εξαιρετικά προβλήματα στους συνταγογράφους νευρολόγους, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύονται με τις νέες ειδικές για την ημικρανία θεραπείες. Αυτό είναι άδικο και υποτιμητικό για τους συμπολίτες μας που έχουν συχνά ημικρανία, αναδεικνύοντας μια αρνητική εις βάρους τους διάκριση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, αφού σε άλλες νευρολογικές παθήσεις με ακριβότερες θεραπείες δεν ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί» τονίζει. 

Πηγή: ygeiamou.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα