Η στιγμή που τα παιδιά θα καθίσουν στο τραπέζι και θα κληθούν να φάνε το φαγητό που υπάρχει μέσα στο πιάτο τους, για πολλούς γονείς αποτελεί μια απαιτητική πίστα. Μπορεί κάποια να έχουν πάντα όρεξη για φαγητό και να τους αρέσουν όλες οι γεύσεις, ωστόσο υπάρχουν κι εκείνα που έχουν προτιμήσεις, κάνουν επιλογές και εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, όταν το φαγητό δεν τα ικανοποιεί.
Πώς αντιδρούν, όμως οι γονείς σε αυτή τη συμπεριφορά; Οι περισσότεροι συνηθίζουν να ζητούν από τα παιδιά τους με ευγενικό τρόπο να καταναλώσουν όλο το φαγητό τους. Όταν η υπομονή εξαντλείται, η κούραση της ημέρας έρχεται στην επιφάνεια, η ώρα περνάει και το πιάτο παραμένει γεμάτο, οι γονείς χρησιμοποιούν κάποιες κοινές και ιδιαίτερα δημοφιλείς φράσεις, που έχουν, όμως, αρνητικές επιπτώσεις στον ψυχικό κόσμο των παιδιών.
Τι δεν πρέπει να λες στο παιδί σου την ώρα του φαγητού
1.Φάε το φαγητό σου, γιατί στον κόσμο υπάρχουν παιδιά που λιμοκτονούν
Όταν ήμασταν εμείς παιδιά η φράση «τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε» επαναλαμβάνονταν σχεδόν καθημερινά από τους γονείς μας. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όμως, αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να πείσουμε ένα παιδί να φάει το φαγητό του. Οι σκληρές συνθήκες ζωής πολλών ανθρώπων στον πλανήτη, δεν θα μεγαλώσουν την όρεξη που έχει το παιδί, συνεπώς είναι μάταιο να χρησιμοποιείς αυτή τη φράση. Αντίθετα, θα του προκαλέσεις θλίψη και θα φτιάξει με το μυαλό του λυπηρές εικόνες, οι οποίες θα επιβαρύνουν την ψυχολογία του.
2.Ξέρεις πόσες ώρες αφιέρωσα στη μαγειρική; Θα το φας
Χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση, δημιουργείς ενοχές στο παιδί σου, που δεν θέλει να φάει το φαγητό που έφτιαξες. Είναι φυσικό αυτή η απόρριψη να σου προκαλεί θλίψη, απογοήτευση και εκνευρισμό, όμως η παραπάνω φράση δεν θα αλλάξει τα συναισθήματά σου ούτε θα κάνει το παιδί σου να αναθεωρήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών, η τάση να δημιουργούμε ενοχές στο παιδί μας έχει συνέπειες στην προσωπικότητά του. Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί.
Η απειλή και η χρήση του γλυκού ως ανταμοιβή θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται. Αν και πρόκειται για μια εύκολη τακτική, που ενδεχομένως να έχει και αποτέλεσμα, επηρεάζει αρνητικά το παιδί. Αρχικά, μετά από κάθε γεύμα θα αναμένει το γλυκό, γεγονός που βλάπτει την υγεία του κι έπειτα θα συνδέσει το φαγητό με το δώρο και κάθε φορά θα περιμένει κάτι.
Πηγή: jenny.gr
Δημοφιλή
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
Ηράκλειο: Η Δικαιοσύνης αποχαιρετά τη «σιδηρά κυρία» της
Τα 3 ζώδια που θα γεμίσουν οι τσέπες τους από τις 20 του μήνα
Ασφυκτικά «καυτή» η Κρήτη – Σε πορτοκαλί συναγερμό για θερμική εξάντληση οι κάτοικοι του νησιού
Αυτό το μέρος της Κρήτης υποδέχεται καθημερινά 4.000 επισκέπτες την ημέρα
ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «σύστημα Αυγενάκη» έφαγε πάνω από 6 εκατ. ευρώ - Αποκαλυπτικοί διάλογοι με... «φραπέ»
Συναγερμός στα Χανιά - Διαμέρισμα «τυλίχθηκε» στις φλόγες
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κρητικός έπαιρνε 380.000 ευρώ ετησίως επί 5 χρόνια για στρέμματα που δήλωνε σε... Γράμμο και Βόιο
Λυράρης... από κούνια «μάγεψε» με τη φωνή του κι έγινε viral στο TikTok - Δείτε το βίντεο