Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Γίγαντες πλακί με μυρωδικά

19.09.2024, 2:20

Δείτε αναλυτικά την συνταγή

Πώς γίνονται οι γίγαντες πλακί ακόμα πιο νόστιμοι; Με μπόλικα μυρωδικά και φέτες ντομάτας που αραδιάζουμε πάνω από το ταψί προτού τους φουρνίσουμε!

15′ προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες και 15′

Υλικά
Μερίδες: 5-6
500 γρ. γίγαντες Πρεσπών ή Ζαγορίου, μουλιασμένοι αποβραδίς
1 κλωνάρι φασκόμηλο, φρέσκο ή ξερό
3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κιλό ώριμες, σφικτόσαρκες ντομάτες, τριμμένες + 400 γρ. επιπλέον, σε μέτριες στρογγυλές φέτες
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τους γίγαντες πλακί, ξεκινάμε στραγγίζοντας τους γίγαντες, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φασκόμηλο.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά αλατίζουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε κατά μέρος, μαζί με 500 ml από το νερό τους.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το τζίντζερ και λίγο αλάτι, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.

Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.

Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τους γίγαντες και το νερό τους που αφήσαμε στην άκρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αδειάζουμε ομοιόμορφα το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ευρύχωρο ταψί και καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας.

Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

Το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα τις κορφούλες άνηθου και δυόσμου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

Μαλεβίζι: Γιορτινές δράσεις και παιχνίδι για τα παιδιά στην πλατεία Κατσαμάνη έως τις 31 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Κρήτη

Ρέθυμνο: Χειροπέδες σε 6 άτομα για παράνομο τζόγο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Οικονομία

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι από 22 έως 24 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ BC: Ξύπνησαν μνήμες με τη βράβευση της παιδικής ομάδας του 1995 (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Φοινικούντα: «Πίσω από τη διπλή δολοφονία κρύβονται κι άλλα άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον» λέει η ανιψιά του 68χρονου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Αθλητικά

Ξεκινά το Κόπα Άφρικα, το πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Style

Γιώργος Μαζωνάκης: Το αδιαχώρητο στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται – «Τον έχουν τρελάνει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Νέα καραβιά μεταναστών ανοιχτά της Γαύδου – Γεμίζει η Αγιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Πολιτική

Η Μαρία Καρυστιανού “αποκαλύπτει” το νέο κόμμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός για ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο νότια της Σκύρου!

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →