Ηράκλειο: 31oC

Γίγαντες πλακί με μυρωδικά

19.09.2024, 2:20

Δείτε αναλυτικά την συνταγή

Πώς γίνονται οι γίγαντες πλακί ακόμα πιο νόστιμοι; Με μπόλικα μυρωδικά και φέτες ντομάτας που αραδιάζουμε πάνω από το ταψί προτού τους φουρνίσουμε!

15′ προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες και 15′

Υλικά
Μερίδες: 5-6
500 γρ. γίγαντες Πρεσπών ή Ζαγορίου, μουλιασμένοι αποβραδίς
1 κλωνάρι φασκόμηλο, φρέσκο ή ξερό
3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κιλό ώριμες, σφικτόσαρκες ντομάτες, τριμμένες + 400 γρ. επιπλέον, σε μέτριες στρογγυλές φέτες
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τους γίγαντες πλακί, ξεκινάμε στραγγίζοντας τους γίγαντες, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φασκόμηλο.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά αλατίζουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε κατά μέρος, μαζί με 500 ml από το νερό τους.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το τζίντζερ και λίγο αλάτι, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.

Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.

Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τους γίγαντες και το νερό τους που αφήσαμε στην άκρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αδειάζουμε ομοιόμορφα το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ευρύχωρο ταψί και καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας.

Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

Το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα τις κορφούλες άνηθου και δυόσμου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Πολιτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Κρήτη

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Ρέθυμνο: Ταράτσα πλάκωσε εργάτη στον Μυλοπόταμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορουμένων – 11 μέχρι στιγμής στη φυλακή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ηράκλειο

28 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και μεταμοσχεύσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κρήτη

Δολοφονία στην Κίσσαμο: Από το ένα μέτρο εκτέλεσε το «αίμα» του ο 23χρονος – Τον πυροβόλησε 2 φορές χωρίς να πει κουβέντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Απατεώνας παρίστανε υπάλληλο υγειονομικού και ζητούσε χρήματα από τους επιχειρηματίες για να μην κόψει πρόστιμα – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Πολιτική

Ο Κώστας Καραμανλής, απέτισε φόρο τιμής στα μνημεία των Ελλήνων πεσόντων στη Βόρεια Ύπειρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Κρήτη

Μία ακόμη τραγωδία στη θάλασσα: Τελευταίο μπάνιο για 50χρονη στην Ιεράπετρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Νεαροί γονείς έβαζαν τα ανήλικα παιδιά τους να ζητιανεύουν στη πλατεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτης θητείας

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →