Δείτε αναλυτικά την συνταγή
Πώς γίνονται οι γίγαντες πλακί ακόμα πιο νόστιμοι; Με μπόλικα μυρωδικά και φέτες ντομάτας που αραδιάζουμε πάνω από το ταψί προτού τους φουρνίσουμε!
15′ προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες και 15′
Υλικά
Μερίδες: 5-6
500 γρ. γίγαντες Πρεσπών ή Ζαγορίου, μουλιασμένοι αποβραδίς
1 κλωνάρι φασκόμηλο, φρέσκο ή ξερό
3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κιλό ώριμες, σφικτόσαρκες ντομάτες, τριμμένες + 400 γρ. επιπλέον, σε μέτριες στρογγυλές φέτες
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τους γίγαντες πλακί, ξεκινάμε στραγγίζοντας τους γίγαντες, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και το φασκόμηλο.
Αφήνουμε να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά αλατίζουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε κατά μέρος, μαζί με 500 ml από το νερό τους.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το τζίντζερ και λίγο αλάτι, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους.
Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη μαντζουράνα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τους γίγαντες και το νερό τους που αφήσαμε στην άκρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Αδειάζουμε ομοιόμορφα το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ευρύχωρο ταψί και καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα τις κορφούλες άνηθου και δυόσμου.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
ΑΑΔΕ: Κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα χωράφια και μοιράζουν πρόστιμα 500 ευρώ
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βροχή» οι κατασχέσεις για τους επιτήδειους που δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω
Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στον Καράβολα
Φωτιά σε χωριό του Ηρακλείου κινητοποίησε την πυροσβεστική
Πέτρος Φιλιππίδης: Στάχτη έγινε το σπίτι του ηθοποιού στην Πατησίων ενώ βρισκόταν μέσα
Τροχαίο στην Κνωσού: Έχασε τον έλεγχο της μηχανής και βρέθηκε στο οδόστρωμα
Με ύφος χιλίων καρδιναλίων ο... «οξύθυμος» πρώην υπουργός
Θρήνος στη Μεσαρά για την αγαπητή Στέλλα που έφυγε πρόωρα
4 νεκροί και 7 ασθενείς από σαρκοφάγα βακτήρια σε ακτές!