Τα υλικά και η εκτέλεση
Σύγκλινο Μάνης, το βασικό παραδοσιακό αλλαντικό της περιοχής που ταιριάζει απόλυτα με αυγά και ντομάτα.
Υλικά
- 5 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 8 αυγά
- 100 γρ. σύγκλινο Μάνης
- Λίγο αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- Τρίμματα από τυρί σφέλα ή φέτα
- Ψωμί
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση.
- Πιέζουμε να φύγουν τα πολλά υγρά και οι σπόροι και τις ψιλοκόβουμε.
- Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε ένα τηγάνι χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας και τις αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να συμπυκνωθεί η γεύση τους.
- Όταν στεγνώσει τελείως η ντομάτα, ρίχνουμε το λάδι, ανακατεύουμε και την ψήνουμε για 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σύγκλινο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να βγάλει τα αρώματά του.
- Σε ένα μπολ σπάμε με πιρούνι τα αυγά, χωρίς να ενωθούν τελείως.
- Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και αλάτι και περιχύνουμε τα υλικά στο τηγάνι.
- Ανακατεύουμε δυο-τρεις φορές για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα αυγά, αλλά να παραμείνουν αφράτα και ζουμερά.
- Σερβίρουμε με τρίμματα σφέλας (τοπικό τυρί) και ζεστό ψωμί.
- Στη χειμωνιάτικη εκδοχή του φαγητού, παραλείπουμε τις φρέσκες ντομάτες και προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγο πελτέ ντομάτας την ώρα που σοτάρουμε το σύγκλινο.
Πηγή: argiro.gr
Δημοφιλή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις και στην Κρήτη
«Νέκρα στην Σαντορίνη, η Κρήτη είναι φίσκα»: Αλλάζει ο χάρτης των διακοπών στην Ελλάδα - Ποια νησιά εγκαταλείπουν οι τουρίστες
Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για την οικογένεια Βελημβασάκη
Κρήτη: Σεισμός 3,2 ρίχτερ βόρεια του Ηρακλείου
Θρήνος: Νεκρή 22χρονη σε τροχαίο
Κρήτη: Κάνουν μπάνιο δίπλα στα λύματα - Εικόνες ντροπής σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές
Τον βρήκε μεθυσμένο στο σπίτι, τον έδεσε και τον σκότωσε ακαριαία - 1 χρόνο μετά εξιχνιάστηκε η δολοφονία
Κρήτη: 250 αδέσποτα πρόβατα μάζεψε η αστυνομία - Ψάχνουν τους ιδιοκτήτες
Νεκρός 44χρονος σε τροχαίο με μηχανή