Ηράκλειο: 29oC

Συνταγή για σύγκλινο με αυγά

26.09.2024, 0:23

Τα υλικά και η εκτέλεση

Σύγκλινο Μάνης, το βασικό παραδοσιακό αλλαντικό της περιοχής που ταιριάζει απόλυτα με αυγά και ντομάτα.

Υλικά

  • 5 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 8 αυγά
  • 100 γρ. σύγκλινο Μάνης
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • Τρίμματα από τυρί σφέλα ή φέτα
  • Ψωμί

Εκτέλεση

  • Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση.
  • Πιέζουμε να φύγουν τα πολλά υγρά και οι σπόροι και τις ψιλοκόβουμε.
  • Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε ένα τηγάνι χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας και τις αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να συμπυκνωθεί η γεύση τους.
  • Όταν στεγνώσει τελείως η ντομάτα, ρίχνουμε το λάδι, ανακατεύουμε και την ψήνουμε για 2-3 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το σύγκλινο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να βγάλει τα αρώματά του.
  • Σε ένα μπολ σπάμε με πιρούνι τα αυγά, χωρίς να ενωθούν τελείως.
  • Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και αλάτι και περιχύνουμε τα υλικά στο τηγάνι.
  • Ανακατεύουμε δυο-τρεις φορές για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σταθεροποιηθούν τα αυγά, αλλά να παραμείνουν αφράτα και ζουμερά.
  • Σερβίρουμε με τρίμματα σφέλας (τοπικό τυρί) και ζεστό ψωμί.
  • Στη χειμωνιάτικη εκδοχή του φαγητού, παραλείπουμε τις φρέσκες ντομάτες και προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγο πελτέ ντομάτας την ώρα που σοτάρουμε το σύγκλινο.

Πηγή: argiro.gr