Ηράκλειο: 26oC

Παραδοσιακή συνταγή «Κοπανιά» Σαντορίνης

26.09.2024, 0:35

Τα υλικά και η εκτέλεση

Παραδοσιακή συνταγή «Κοπανιά» Σαντορίνης. Γλυκό κέρασμα χωρίς ζάχαρη, με λίγα απλά και πολύ θρεπτικά υλικά.

Υλικά

  • 100 γρ. παξιμάδια κρίθινα
  • 50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 100 γρ. ψημένα αμύγδαλα
  • 150 γρ. σταφίδες ξανθές μαλακές
  • 1 κ.γ. κανέλα, κοφτό
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 4-5 κ.σ. ανθόνερο
  • Λίγο σουσάμι για το τέλος

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το σουσάμι χωρίς λιπαρή ουσία σε ένα τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι ελαφρά να ροδίσει και να βγάλει τα αρώματα του.
  • Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Παλιά στη Σαντορίνη, χρησιμοποιούσαν γουδί και κοπάνιζαν τα υλικά, εξ ου και το όνομα του «Κοπανιά».
  • Έτσι πολτοποιούσαν όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας λίγο ανθόνερο, μέχρι να γίνουν μάζα.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε. Λίγο λίγο προσθέτουμε ανθόνερο μέχρι να γίνει μάζα που να πλάθεται.
  • Παίρνουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε μπαστουνάκια η σε σφαιρικό σχήμα.
  • Αν κολλάει στα χέρια βρέχουμε με λίγο ανθόνερο και πλάθουμε. Στη συνέχεια τα κυλάμε σε σουσάμι.
  • Διατηρούνται για πολύ καιρό.
  • Αν οι σταφίδες είναι σκληρές τις βάζουμε σε μπολ και τις καλύπτουμε με βραστό νερό να μαλακώσουν, ώστε να πολτοποιηθούν σωστά. Τις στραγγίζουμε και πολτοποιούμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Πηγή: argiro.gr