Ηράκλειο: 34oC

Ραβανί με κομματάκια σοκολάτας

07.01.2024, 5:45

Μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Ο Άκης Πετρετζίκης μοιράζεται μαζί μας την πιο νόστιμη συνταγή για ραβανί με κομματάκια σοκολάτας.

Υλικά:

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
  • 900 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μέλι

Για το ραβανί

  • 170 γρ. κουβερτούρα 65%
  • 8 αυγά, μεσαία (400 γρ.)
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 βανιλίνη
  • 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για τη φόρμα
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + έξτρα για τη φόρμα

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό

Προετοιμασία:

Για το σιρόπι

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας και 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση, και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το ραβανί

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανιλίνη, κατεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ σε χαμηλή και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα και αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το σιμιγδάλι και την κουβερτούρα, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα με τα στερεά στον κάδο και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25×32εκ., και τινάζουμε για να φύγει το περιττό.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στην πάνω σχάρα. (Μπορούμε να δούμε αν το ραβανί έχει ψηθεί, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν αυτή βγει καθαρή, είναι έτοιμο.)
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και ρίχνουμε σταδιακά το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό.